Mii de poliţişti se află sâmbătă în centrul Parisului, unde manifestanţii antiguvernamentali au sfidat interdicţia impusă de autorităţi legat de răspândirea COVID-19 şi s-au adunat în număr mare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat joi închiderea şcolilor şi i-a îndemnat pe oameni să păstreze distanţa socială. În Franţa au fost raportate peste 3.600 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 şi 79 de decese.

Prim-ministrul Edouard Philippe a anunţat vineri interzicerea adunărilor de peste 100 de persoane.

Poliţia pariziană a respins deja solicitările „Vestelor Galbene” să protesteze sâmbătă, inclusiv pe Champs Elysees, unde anul trecut au avut loc confruntări violente.

„Este sâmbătă, ziua demonstraţiei. Unii oameni cred că coronavirusul nu îi va atinge şi refuză să respecte sfatul”, a spus un poliţist aflat în faţa palatului prezidenţial.

Aceasta este a 70-a sâmbătă consecutivă în care „Vestele Galbene” se adună. Mişcarea a izbucnit la finalul anului 2018, din cauza creşterii taxelor şi a unei legi a pensiilor. 

Numărul protestatarilor este mai mic decât în urmă cu câteva luni, însă demonstraţia de sâmbătă este un memento pentru preşedinte, cu o zi înainte ca oamenii să se prezinte la urne în alegerile locale.

„A trebuit să venim să marcăm ziua, pentru a-i spune lui Macron că suntem încă aici şi că nu vom accepta această reformă a pensiilor”, a spus un protestatar.

Duminică vor fi aleş primari şi consilieri pentru 35.000 de localităţi franceze.

Macron a decis să nu amâne data alegerilor, în ciuda preocupărilor ridicate de COVID-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.