O sută de membri ai Agenţiei europene pentru controlul frontierei (FRONTEX) au început vineri operaţiuni de supraveghere - pe o perioadă de cel puţin două luni - la frontiera terestră greco-turcă, în nord-estul Greciei, în cadrul ajutorului reclamat de Atena în vederea opririi unui aflux al migranţilor din Turcia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Agenţii Frontex au sosit joi la (postul de frontieră grec) Kastanies şi au început vineri misiuni de patrulare” în apropiere de bariera care desparte Grecia de Turcia şi ”pe rute din regiune”, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală.

Grecia a cerut săptămâna trecută ajutorul Uniunii Europene (UE) în vederea împiedicării migranţilor adunaţi la Kastanies să intre pe teritoriul grec.

Mii de migranţi s-au năpustit asupra acestei frontiere terestre săptămâna trecută, după decizia Ankarei, la 28 februarie, de a-şi deschide frontiera către Europa, cu scopul de a obţine susţinerea UE în Siria.

Grănicerii Frontex au sosit ”nici la o săptămână după ce autorităţile greceşti ne-au cerut agenţi suplimentari şi echipament pentru a le ajuta să-şi apere frontierele, care sunt totodată frontierele noastre europene externe comune”, a declarat joi directorul Frontex Fabrice Leggeri, la sosirea sa la Orestiada, în apropiere de postul de frontieră Kastanies.

NAVE LA MAREA EGEE

”Prezenţa a 100 de agenţi în toată Europa (22 de ţări) arată că protecţia unui sector al Europei libertăţii, securităţii şi justiţiei este o responsabilitate a tuturor statelor membre şi a Frontex”, a subliniat Fabrice Leggeri, citat într-un comunicat ale agenţiei.

Statele membre UE s-au angajat de asemenea să furnizeze Greciei ”echipament tehnic suplimentar constând în vapoare, un avion de supravegehre maritimă şi vehicule (echipate cu dispozitive de vedere pe timp de noapte) cu lumină termică” în vederea unei intervenţii rapide la frontierele maritime, la Marea Egee, anunţă Frontex în comunicat.

De la criza migraţiei din 2015, Frontex este prezentă în largul a cinci insule din nordul Mării Egee - Lesbos, Samos, Chios, Kos şi Leros - tot atâtea porţi de intrare a unor solicitanţi de azil în Europa care vin de pe coastele turceşti vecine.

În prezent, sunt prezenţi la Marea Egee aproximativ 500 de agenţi Frontex, cu 11 bastimente, iar două avioane aparţinând agenţiei au fost adăugate acestor forţe săptămâna trecută.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.