Guvernul spaniol a decretat vineri stare de alertă din cauza crizei sanitare provocate de Covid-19. Numărul cazurilor de infectare în Spania a depăşit 4.200, iar cel al deceselor, 120.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Constituţiei, starea de alertă este declarată în situaţii de catastrofă sau crize sanitare. Este a doua oară când ea se aplică în Spania - prima dată, în 2010, din cauza crizei controlorilor de trafic aerian. Mecanismul este cel mai puţin invaziv, fără să suspende drepturile şi libertăţile.

Anunţul a fost făcut de prim-ministrul Pedro Sánchez într-un mesaj video transmis de la Palatul Moncloa. „Ne aşteaptă săptămâni foarte grele. (...) Nu excludem că în următoarea săptămână să ajungem la 10.000 de cazuri”.

El a lăudat intervenţia medicilor şi a făcut apel la vârstnici şi la bolnavii cronici: „Trebuie să se protejeze la maxim”. Tinerilor el le-a spus să păstreze „distanţa socială” şi să urmeze recomandările specialiştilor.

„Ne aflăm abia în prima parte a unei lupte care există în toată lumea. Decretarea stării de alertă permite mobilizarea la maxim a resurselor materiale pentru combaterea virusului. Reuşita ţine de oricare dintre noi. Va fi dificil, dar vom învinge virusul”, a concluzionat şeful Executivului.

Toate unităţile de învăţământ din ţară au fost închise. Catalonia este cea mai afectată regiune a Spaniei. Patru municipii din Barcelona se află în carantină. 

Preşedintele Guvernului, Pedro Sánchez, a anunţat joi un pachet de măsuri, între care transferarea a 2,8 miliarde de euro comunităţilor autonome şi suspendarea zborurilor dinspre Italia.

Regii Felipe VI şi Letizia au fost testaţi, după ce în urmă cu câteva zile s-au aflat în Franţa, iar rezultatul a fost negativ. Urmând recomandările specialiştilor, regina - care s-a întâlnit recent cu ministra Irene Montero, diagnosticată cu Covid-19 -, va renunţa la activităţi pentru o perioadă.

Primarul oraşului Madrid a anunţat vineri că suspendă licenţele teraselor din Capitală. José Luis Martínez-Almeida a decretat închiderea barurilor şi restaurantelor pentru următoarea perioadă. Aceeaşi măsură va fi pusă în aplicare şi în Valencia, începând de sâmbătă, timp de 15 zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.