Londra a catalogat vineri drept ”proporţionate” atacurile aeriene americane ca represalii împotriva Brigăzilor Hezbollah, o miliţie proiraniană din Irak, după unciderea a doi militari americani şi a unui rezervist britanic într-un atac asupra unei baze a coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de către Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Răspunsul dat atacului laş îmkpotriva forţelor coaliţiei în Irak a fost rapid, decisiv şi proporţional”, a declarat, citat într-un comunicat, şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab.

”Forţele britanice sunt angajate în Irak împreună cu partenerii şi coaliţia pentru a ajuta în lupta antiteroristă a ţării, iar oricine încearcă să o atace se poate aştepta la un răspuns puternic”, a subliniat el.

Armata americană a efectuat atacuri aeriene asupra a cinci poziţii, în Irak, aparţinând Brigăzilor Hezbollah (Kataeb Hezbollah), una dintre facţiunile loiale Iranului cele mai radicale în Irak, ”în vederea reducerii capacităţilor acestora de a comite viitoare atacuri împotriva forţelor coaliţiei”, a precizat Ministerul american al Apărării.

Doi militari americani şi un militar britanic au fost ucişi în acest atac - al 22-lea împotriva intereselor americane în Irak de la sfârşitul lui octombrie, care s-a soldat de asemenea cu 14 răniţi americani, britanici, polonezi şi alţii, dintre care cinci se află în stare gravă.

Un oficial american din regiune a precizat că atacurile ca represalii nu sunt ”o operaţiune a coaliţiei, ci o operaţiune specific americană”.

La Bagdad, oficiali locali în domeniul securităţii au declarat pentru AFP că baze ale Brigăzilor Hezbollah din zona Jorf al-Sakher, în provincia Babilon, situată la marginea de sud a Bagdadului, au fost vizate de cel puţin cinci bombardamente.

Audiat joi în Congres, generalul Kenneth McKenzie, şeful Comandamentului Militar american Central (CENTCOM), care acoperă Irakul şi Siria, a amintit că Statele Unite au trimis peste 10.000 de militari în regiune, ca întăriri, după asasinarea generalului Soleimani.

Iar aceste întăriri vor fi necesare atât timp cât administraţia preşedintelui Trump îşi va aplica politica de ”presiune maximă” asupra Iranului - care îmbină izolarea diplomatică şi sancţini economice, a avertizat el.

”Pe viitor, obiectivul CENTCOM este să poziţioneze suficiente forţe în regiune pentru a se ajunge la o stare permanentă de disuasiune a Iranului şi în vederea adaptării la viitoare ameninţări iraniene”, a adăugat el.

Autorităţile irakiene se află într-o poziţie delicată în faţa caliţiei.Ele continuă să efectueze operaţiuni cu trupele lor împotriva jihadiştilor, însă Parlamentul a votat recent în vederea expulzării celor 5.200 de militari americani din ţară, iar Guvernul trebuie, acum, să aplice această decizie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.