O parte a publicului din Ungaria a decis să nu mai solicite banii pe biletele de la concertele şi spectacolele de teatru amânate sau anulate, cu scopul de a susţine mediile culturale încercate de epidemia de Covid-19, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea unui cetăţean din Ungaria a fost primită neaşteptat pe internet. El i-a îndemnat pe cetăţeni să renunţe la a mai cere rambursarea banilor pentru biletele cumpărate la spectacolele anulate din cauza epidemiei cu noul coronavirus. 

"Am şase locuri la teatru şi patru locuri la concert pentru următoarele săptămâni", a scris pe Facebook Peter Szantai. Nu vreau să mai cer rambursarea banilor şi sper că asta îi va putea ajuta pe artişti, administratorii de săli şi pe oamenii care montează spectacole", a adăugat acest locuitor din Budapesta.  

Hashtagul său #nevaltsvisszajegyet (nu vă returnaţi biletele) a fost distribuit de peste 2.000 de utilizatori.

La fel ca numeroase ţări afectate de epidemia de Covid-19, Ungaria a interzis manifestările publice în interior pentru mai mult de 100 de persoane şi evenimentele în ar liber cu peste 500 de persoane, o decizie care a provocat deprogramarea brutală a unei mari părţi din oferta culturală. 

"Mediul este deja în dificultate", a amintit Szantai care a lucrat şi el în producţia de concerte. "Casele de bilete constituie o importantă sursă de venit", a adăugat el. "Profesioniştii din sector se gândesc cum să-şi continue activitatea", fără a încălca ordinele de sănătate. 

În Austria, unde spectacolele au fost reduse, un club de jazz a propus o alternativă originală: să separe spectatorii în două grupe, primul grup care asistă la prima parte a concertului după care oferă locul celui de-al doilea grup. "Vom încerca să cântăm aşa în fiecare seară dacă este posibil", a scris Christoph Huber, director artistic al sălii Porgy&Bess, pe site-ul stabilimentului. 

Acest tip de iniţiativă nu va salva totuşi sectorul cultural în Austria, ai cărei reprezentanţi au alertat deja Guvernul despre riscul pe care îl reprezintă anularea în cascadă a reprezentaţiilor. 

"Eşalonările vor avea impact la fel de grav ca anulările, pentru că blochează datele ulterioare şi antrenează o reacţie în lanţ", au scris autorităţilor profesioniştii de film, muzică, carte şi spectacol, solicitând "o compensare adecvată şi asistenţă promptă". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.