Un judecător a dispus eliberarea fostei informatoarea a WikiLeaks Chelsea Manning, la o zi după aceasta a încercat să se sinucidă în închisoarea în care era încarcerată, din cauza refuzului său de a depune mărturie în faţa unui mare juriu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest mare juriu a fost dizolvat miercuri, iar ”tribunalul consideră că audierea lui Chelsea Manning nu mai este necesară şi că menţinerea sa în detenţie nu mai răspunde niciunui obiectiv de coerciţie”, a decis joi judcătorul Anthony Trenga.

În schimb, penalităţile financiare stabilite cu scopul de a o obliga să depună mărturie cu privire la WikiLeaks şi la fondatorul acestui site Julian Assange rămân valabile, iar ea este obligată să plătească 256.000 de dolari amendă, a mai stabilit el.

Chelsea Manning, în vârstă de 32 de ani, a încercat să se sinucidă miercuri, însă autorităţile au intervenit la timp şi a fost transferată la spital.

În 2010, militarul Badley Manning, a divulgat peste 700.000 de documente confidenţiale cu privire la războaiele din Irak şi Afganistan, inclusiv peste 250.000 de telegrame diplomatice, care au pus Statele Unite într-o situaţie stânjenitoare.

Fostul analist de informaţii a fostcondamnat în 2013 la 35 de ani deînchisoare de către o Curte Marţială,însă pedeapsa i-a fost comutată de către preşedintele Barack Obama.

Chelsea Manning a fost eliberată în mai 2017 după ce a ipăşit şapte ani de închisoare, perioadă în care şi-a început tranziţia către sexul feminin.

În martie 2019, acest simbolal persoanelor transsexuale a fostîncercat din nou, după ce a refuzat să depună mărturie împotriva lui Julian Assange în faţa unui mare juriu.

”Ei vor să-mi pună întrebări la care am răspuns deja” în cursul procesului împotriva sa, a declarat ea, denunţând o procedură ”opacă”, menită, în opinia sa, să o trimită după gratii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.