Autorităţile ruse au blocat un site al opoziţiei care îi îndemna pe ruşi să se exprime împotriva amendamentelor constituţionale care urmează să-i permită preşedintelui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Site-ul unei campanii împotriva schimbărilor constituţionale, net2020.ru, tocmai a fost blocat de Roskomnadzor”, agenţia rusă de supraveghere a telecomunicaţiilor, a anunţat joi opozantul Andrei Pivovarov.

Site-ul a fost blocat în urma hotărârii Tribunalului Tagansky de la Moscova, a precizat el pe pagina sa de Facebook.

”Această reacţie nervoasă vrea să spună că suntem pe calea cea bună”, a adăugat opozantul, promiţând ca această campanie - intitulată ”Niet” (”Nu”) - să continue.

Un amendament la Legea fundamentală, adăugat marţi, spre surprinderea generală, unei reforme mai vaste, îi va permite celui mai puternic om din Rusia să-şi ”repornească” de la zero contorul mandatelor prezidenţiale, pentru a-i da dreptul să candideze în alegerile prezidenţiale din 2024 şi 2030.

Curtea Constituţională urmează să valideze această manevră.

Opoziţia rusă a denunţat imediat o ”uzurpare a puterii” de către Vladimir Putin.

Peste 50.000 de persoane au semnat online un ”manifest” care denunţă o ”lovitură de stat sub acoperirea unor modificări”.

Adoptată de cele două Camere ale Parlamentului rus, revizuirea constituţională consolidează puterile Executivului şi dă undă verde unei viziuni conservatoare a Rusiei a lui Putin prin menţionarea ”credinţei în Dumnezeu” a ruşilor şi principiului căsătoriei posibile numaii între un bărbat şi o femeie.

Amendamentele urmează să fie aprobate definitiv într-un ”vot popular” la 22 aprilie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.