Asociaţia Bankwatch România a anunţat joi că a solicitat Comisiei Europene (CE) să analizeze ajutoarele de stat acordate Complexului Energetic Oltenia (CEO) de către Guvernul României pentru exproprierile în vedea extinderilor mai multor cariere şi plata certificatelor de emisii de dioxid de carbon.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este vorba despre exproprierile privind extinderile carierelor Jilţ Nord, Jilţ Sud, Roşia şi Roşiuţa din 2015 şi 2018 subvenţionate prin Hotărâri de Guvern, dar şi pentru depozitul de cenuşă din Valea Mănăstirii, în cazul căruia hotărârea nu a fost încă adoptată. Astfel, CEO a primit ajutoare de stat în valoare de 6,6 milioane euro pentru plata exproprierilor şi ar urma să fie subvenţionat cu încă 580.000 euro pentru exproprierile în cazul depozitului”, arată Bankwatch România într-un comunicat.

Reprezentanţii asociaţiei spun că ajutoarele de stat nu au fost notificate Comisiei Europene înainte de acordare şi nu sunt compatibile cu normele europene.

”Acestea din urmă nu permit scheme de sprijin pentru extracţia combustibililor fosili. Deşi proiectele sunt considerate 'de utilitate publică de interes naţional', Guvernul nu a adus dovezi clare pentru care extiderea carierelor este o necesitate pentru securizarea aprovizionării cu energie, aceste motivări fiind obligatorii în aceste cazuri. În cazul certificatelor pentru emisii de CO2, ajutoarele de stat au fost acordate sub forma unor împrumuturi şi garanţii de la EximBank, bancă de stat, pentru plata certificatelor din 2018 şi un împrumut de salvare fără dobândă acordat de trezorerie pentru certificatele din 2019”, precizează asociaţia.

Aceasta arată că ajutoarele vin în contradicţie cu scopul pentru care a fost creată schema UE de comercializare a emisiilor de CO2, de decarbonizare a sistemului energetic european.

„Ca orice producător de energie, Complexul Energetic Oltenia ar trebui să îşi acopere cheltuielile cu certificatele de emisii de CO2 din bugetul propriu. Este clar că până în 2030 nu ne vom mai putea baza pe cărbune – este deja prea costisitor şi poluant. Statul român ar trebui să nu mai ignore oportunităţile pentru o tranziţie justă şi să folosească bugetul de stat pentru dezvoltarea regiunilor miniere, nu pentru a ţine artificial în viaţă o tehnologie depăşită”, a declarat Alexandru Mustaţă, coordonator de campanii Bankwatch România. 

Pentru anul 2018, EximBank a acordat CEO un împrumut în valoare de 17 milioane euro şi 70% din garanţiile pentru împrumuturi de 89 milioane euro de la bănci private. Pentru acelaşi scop, guvernul planifica în 2019 să acorde o schemă sprijin denumită „taxa de adecvanţă pentru CEO”, prin care timp de 10 ani toţi consumatorii de energie ar fi contribuit la plata a 67,7 milioane certificate de emisii (aproximativ 1,8 miliarde euro).

”Nici în acest caz intenţia nu s-a comunicat la Bruxelles, însă nici Guvernul nu a luat o decizie finală în acest sens”, spun reprezentanţii asociaţiei.

O a doua schemă este cea de ajutor de salvare în valoare de 251 milioane euro fără dobândă, care va fi acordat pentru emisiile din 2019 de Trezoreria Naţională. Dacă CEO nu va rambursa suma în şase luni, foarte probabil având în vedere datoriile companiei, va primi şi un ajutor de restructurare. Plângerea motivează şi de ce ajutorul de salvare nu ar fi trebuit aprobat: schema de sprijin pentru restructurare va fi folosită în practică pentru construirea unor unităţi pe gaze naturale, adică înlocuirea unui combustibil fosil cu altul, adaugă ei.

”Dacă Comisia va decide că ajutoarele de stat pentru exproprieri sau pentru plata emisiilor au fost ilegale, banii acordaţi vor trebui recuperaţi. În contextul în care Comisia Europeană a făcut apel la încetarea subvenţiilor pentru combustibili fosili în cadrul propunerii Pactului ecologic european, este greu de crezut că ajutore la CEO sau către alte companii generatoare de emisii vor mai putea fi acordate în viitor”, spun ei.

Bankwatch România este o asociaţie înfiinţată în 2012, iar domeniul principal de activitate al asociaţiei este reducerea poluării în sectorul energetic, cu accent pe reducerea utilizării combustibililor fosili.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.