Pandemia noului coronavirus este ”controlabilă”, a subliniat joi directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în cadrul unei reuniuni cu statele membre, la sediul acestei Agenţii ONU specializate, la Geneva, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este vorba despre o pandemie controlabilă”, dar ”nu putem combate un virus dacă nu ştim unde se află. Asta înseamnă că este necesară o supraveghere robustă în vederea găsirii, izolării, testării şi tratării fiecărui caz, pentru a rupe lanţul transmiterii”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus în faţa diplomaţilor.

El a subliniat că ţările este necesar să adopte o ”abordare globală (...) adaptată situaţiei lor, cu îndiguirea ca pilon central” şi a îndemnat ţările ”să găsească echilibrul just între protecţie şi sănătate, prevenirea perturbărilor economice şi sociale şi respectarea drepturilor omului”.

”Pentru a salva vieţi, trebuie să reducem transmiterea. Asta înseamnă că trebuie să izolăm cât mai multe cazuri posibil şi să punem în carantină contectele lor cele mai apropiate”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Chiar dacă nu puteţi opri transmiterea, puteţi încetini şi proteja instituţiile de sănătate, azilele de bătrâni şi alte spaţii vitale - dar numai dacă testaţi toate cazurile suspecte”, a avertizat el.

Unele ţări duc o lipsă acută de material, iar şeful OMS a anunţat că organizaţia sa lucrează ”zi şi noapte” pentru a le veni în ajutor.

Agenţia specializată a ONU a trimis deja echipament de protecţie în 57 de ţări şii se pregăteşte să expedieze în alte 28.

Ea a trimis totodată furnituri de laborator în 120 d ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.