Uniunea Eurpeană a denunţat joi interzicerea călătoriilor impusă de către preşedintele american Donald Trump drept o decizie ”unilaterală”, adoptată ”fără consultări”, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedinţii Consiliului European Charles Michel şi Comisiei Euroene (CE) Ursula von der Leyen subliniază că pandemia noului coronavirus este o ”criză globală, nelimitată la vreun continent, şi necesită mai degrabă cooperare decât acţiuni unilaterale”.

”Uniunea Europeană dezaprobă faptul că decizia americană de a consolida interdicţii de călătorie a fost luată unilateral şi fără consultări”, denunţă ei.

Având în vedere plasarea în carantină a Italiei şi alte măsuri, von der Leyen şi Michel resping totodată acuzaţia lui Trump, potrivit căreia UE nu a făcut suficient în lupta împotriva bolii.

SCHENGEN

”Uniunea Europeană ia măsuri energice în vederea limitării răspândirii virusului”, subliniază ei.

UE evaluază joi decizia lui Trump de a restricţiona călătoriile din Europa în Statele Unite, în contextul unor îngrijorări puternice cu privire la impactul economic al acestei măsuri asupra pieţelor, afectate deja puternic de pandemie.

”Vom evalua situaţia azi (joi). Perturbările economice trebuie să fie evitate”, a anunţat joi pe Twitter Michel.

”Europa ia toate măsurile necesare în vederea opririi răspândirii viruslui COVID-19”, sublinia el.

Trump a anunţat interzicerea tuturor venirilor din Europa, însă oficiali de la Departamentul Securităţii Interne au precizat ulterior că noile restricţii nu vizează ţările care nu fac parte din zona de liberă circulaţie fără paşaport, pe o perioadă de 14 zile - înainte de a sosi în Statele Unite.

Din zona Schengen fac parte 26 de state - inclusiv state membre UE ca Franţa, Italia, Germania, Grecia, Austria şi Belgia, unde se află sediile instituţiilor europene, dar şi state care nu fac parte din UE precum Elveţia, Norvegia şi Islanda.

Restricţiile anunţate de Trump nu se aplică Regatului Unit, unde numărul cazurilor confirmate a depăşit 460, şi Irlanda, care nu face parte din Schengen.

Potrivit ultimelor date de la Centrul European pentru Preveţia şi Controlul Bolilor, peste 17.000 de cazuri de covid-19 au fost confirmate în Europa, iar peste 700 de persoane au murit pe continent.

Majorităţii oamenilor, noul coronavirus le provoacă simptome uşoare sau moderate, precum febră şi tuse.

Unor persoane - mai ales adulţi în vârstă şi persoane cu probleme cronice de sănătate - acesta le poate provoca o îmbolnăvire gravă, inclusiv pneumonie.

Însă vasta majoritate a bolnavilor se vindecă de noul virus.

Potrivit Organizaiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), persoanele care prezintă simprome uşoare se vindecă în aproximativ două săptămâni, iar cele bolnave mai grav pot avea nevoie de până la şase săptămâni pentru a se vindeca.

În contextul în care virusul este prezent în toate cele 27 de state membre UE, conducerea Uniunii s-a angajat să fie unită în lupta împotriva bolii şi să adopte o abordare comună în reacţia faţă de poziţia lui Trump.

MĂSURI

Preşedinta CE Ursula von der Leyen a anunţat săptămâna aceasta lansarea unui ”Fond de investiţii în reacţia faţă de coronavirus” - dotat cu 7,5 miliarde de euro - care poate fi suplimentat. Acest fond vizează să susţină structurile asistenţei medicale, întreprinderi mici afectate de virus şi pieţe ale muncii care ar putea fi afectate.

Von der Leyen şi-a amânat o vizită în Grecia, pentru a se concentra asupra luptei împotriva răspândirii rapide a virusului. Ea urma să efectueze o vizită la Atena joi, în vederea unor discuţii cu privire la afluxul de migranţi de la frontiera dintre Turcia şi Grecia.

”Mă voi concentra asupra lansării eforturilor de coordonare ale UE”, a anunţat ea.

Odată cu răspândirea virusului, tot mai multe ţări europene adoptă măsuri drastice. După plasarea Italiei în carantină, Danemarca a anunţat că toate şcolile şi grădiniţele din ţară urmează să fie închise începând de luni. Toţi funcţionarii publici care nu îndeplinesc funcţii esenţiale urmează să stea acasă în următoarele două săptămâni.

DEFENDER-EUROPE 2020

Pe de altă parte, armata americană (US Army) a decis să reducă numărul militarilor care participă la ”jocuri de război” vaste, planificate în Europa în următoarele şase luni, din cauza pandemiei.

La exerciţiile ”Defender-Europe 2020” urmau să ia parte aproximativ 20.000 de americani - cea mai mare desfăşurare de trupe americane în Europa din ultimii 25 de ani.

Însă armata americană în Europa a anunţat într-un comunicat că, ”în contextul actualei pandemii de coronavirus, vom modifica exerciţiul prin reducerea numărului participanţilor americani”, fără să furnizeze detalii cuantificate.

”Activităţile din cadrul exerciţiului vor fi ajustate corespunzător şi vom coopera îndeaproape cu aliaţii şi partenerii în atingerea obiectivelor cu cea mai înaltă prioritate”, subliniază forţele americane din Europa.

În total, 37.000 de militari din 18 ţări, inclusiv din afara NATO, urmează să ia parte la exerciţiu. Unele trupe şi materiale au fost desfăşurate deja.

”Protejarea sănătăţii trupelor noastre şi a aliaţilor şi partenerilor noştri este cea mai importantă preocupare”, se subliniaz în comunicat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.