Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel explică faptul că în prezent în România circulă peste 300 de virusuri care se localizează în aparatul respirator, iar noul coronavirus afectează plămânii, datele arătând că până la 10 la sută dintre cazurile grave rămân cu sechele. Streinu-Cercel afirmă că cei mai mulţi dintre cei infectaţi se vindecă însă fără sechele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"În principal, plămânul este afectat de acest virus şi în mod secundar celelalte organe. (...) Pentru a funcţiona avem nevoie ca toate organele să fie oxigenate la valori maximale, iar această oxigenare a organelor interne se produce cu ajutorul plămânului. Plămânul este cel care permite accesul oxigenului în alveole (...) şi din păcate acest virus nu face altceva decât dezlipeşte pneumocitele, celulele care sunt specifice plămânului, de pe membrana bazală şi practic fără pneumocite nu se poate face acest transfer de gaze, practic omul se sufocă văzând cu ochii. Şi atunci în terapie intensivă noi intervenim cu un aparat de ventilaţie special, plus suport respirator de plămân artificial şi practic scoatem sângele din organismul pacientului, îl trecem prin nişte filtre şi pe urmă în reintroducem oxigenat, evident că aceste proceduri se fac cu nişte costuri care sunt uriaşe, dar reuşim să salvăm vieţi” a afirmat Adrian Streinu Cercel miercuri seară, la Antena 3.
 
Acesta a precizat că plămânii pot rămâne cu "o serie de sechele”, pentru că vindecarea se face cu cicatrici, iar rezistenţa pacientului la efort este posibil să "se reducă dramatic”, iar unii pacienţi pot rămâne dependenţi de aparate de oxigenare, calitatea vieţii în cazul lor fiind "mult redusă”. El a menţionat că aproximativ 5-10 la sută dintre cei cu forme severe rămân cu sechele în urma COVID-19.
 
"Foarte multe persoane, respectiv majoritatea se vindecă cu restitutio ad integrum, asta înseamnă cu refacerea în totalitate a structurii”, a precizat medicul.
 
Acesta a menţionat că în prezent pe teritoriul României circulă peste 300 de virusuri cu tropism respirator. 
 
Streinu Cercel a spus că este "falsă cu majuscule” afirmaţia conform căreia tratamentul cu vitamina C a fost foarte eficient în China. 
 
Medicul a precizat că trebuie limitate deplasările şi aglomeraţiile care nu sunt necesare, în condiţiile în care oamenii nu îşi pot da seama după simptome care sunt cei bolnavi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.