Acţiunile marilor companii europene au inversat marţi creşterile de la începutul tranzacţiilor şi au închis în scădere, investitorii fiind îngrijoraţi de extinderea epidemiei de coronavirus, în timp ce indicii bursieri de pe Wall Street şi preţurile petrolului sunt în creştere, în anticiparea unor măsuri guvernamentale de stimulare şi a unei întâlniri între Rusia şi Arabia Saudită pe tema livrărilor de ţiţei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele pan-european STOXX 600 a închis în declin cu 1,1%, intrând şi mai mult în aşa-numitul teritoriu ”bear”, după ce luni a marcat cea mai slabă evoluţia de la criza financiară globală din 2008.

Cu Italia în carantină şi creşterea numărului de cazuri în Marea Britanie şi Germania, investitorii au puţine motive să păstreze active riscante în portofolii, fiind probabile noi perturbări ale activităţilor economice.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 1,4%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,5%, iar FTSE 100 al bursei din Londra a stagnat.

Indicele italian FTSE MIB a coborât cu 3,28%, la cel mai redus nivel consemnat în mai mult de trei ani. Indicele spaniol IBEX 35 a coborât cu 3,21%.

În Germania, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus a depăşit 1.100, iar un economist al Deutsche Bank anticipează că economia germană se va contracta în 2020 din cauza epidemiei.

În Italia, guvernul de la Roma este pe cale să aprobe măsuri de circa 10 miliarde de euro pentru a contracara impactul virusului.

Acţiunile băncii Commerzbank au urcat cu 3%, banca anunţând că afacerile sale nu au fost încă afectate de epidemie.

Titlurile operatorului italian de autostrăzi Atlantia au închis la cel mai redus nivel din ultimii şase ani, pe fondul îngrijorărilor provocate de scăderea semnificativă a traficului din cauza epidemiei.

Acţiunile Deutsche Post au urcat cu 6%, compania anunţând că a constatat o creştere a volumului afecerilor cu China şi raportând dividende anuale peste aşteptări.

Titlurile operatorului aerieni au avansat cu 0,2%-4%, ca efect al unui anunţ al UE referitor la relaxarea unei reguli care cere companiilor să efectueze majoritatea serviciilor planificate pentru a păstra dreptul de a folosi pistele şi terminalele.

Traderii anticipează că Banca Centrală Europeană va reduce dobânzile, aflate deja în teritoriu negativ, la şedinţa de politică monetară care va avea loc joi.

Pe Wall Street, indicele Dow Jones este în urcare cu 2,5%, S&P 500 cu 2,7%, iar Nasdaq cu 3%.

Preţul petrolului Brent a crescut cu 7,8%, la 37,05 dolari pe baril, în timp ce petrolul american WTI a avansat cu 8,8%, la 33,86 dolari pe baril, Rusia indicând că se va întâlni cu Arabia Saudită pentru a discuta despre livrări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.