CCR afirmă, în motivarea deciziei privind conflictul juridic Parlament - preşedinte în urma nominalizării lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier, că aceasta nu reprezintă ”prima solicitare” de învestitură şi nu constituie momentul de la care se calculează termenul de 60 de zile acordat Parlamentului prin Constituţie pentru învestirea Guvernului. Judecătorii Livia Stanciu şi Simina Tănăsescu au formulat opinie separată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Având în vedere că existenţa conflictului juridic a fost determinată de desemnarea de către Preşedintele României a candidatului la funcţia de prim-ministru cu încălcarea dispoziţiilor art.103 alin.(1) din Constituţie, Curtea reţine că această desemnare nu poate declanşa procedura de învestitură a Guvernului. Prin urmare, ca efect al prezentei decizii, desemnarea domnului Ludovic Orban în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru, urmată de solicitarea votului de încredere pentru programul şi lista Guvernului prezentate de acesta Parlamentului, nu reprezintă ”prima solicitare” de învestitură în sensul art.89 alin.(1) din Constituţie, şi, prin urmare, nu constituie momentul de la care se calculează termenul de 60 de zile prevăzut de acelaşi text constituţional”, se arată în motivarea deciziei Curţii făcută publică marţi.

Articolul 89, alineatul 1 din Constituţie prevede că ”după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.

Judecătoarele Livia Stanciu şi Simina Tănăsescu au formulat opinie separată, considerând că ”cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Preşedintele României şi Parlamentul României în legătură cu desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru trebuia respinsă ca nefondată”.

CCR a admis în 24 februarie sesizarea PSD şi a decis că există  un conflict juridic între Parlament şi preşedinte în ceea ce priveşte nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier, în urma acestei decizii preşedintele Klaus Iohannis trebuind să facă o nouă nominalizare de premier. La data de 26 februarie, preşedintele Iohannis l-a desemnat ca premier pe Florin Cîţu, iar acesta a depus la Parlament lista şi programul Guvernului în 28 februarie. .

Argumentul Curţii a fost că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.

COMUNICATUL CCR DIN 24 FEBRUARIE

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis cererile formulate de preşedintele Camerei Deputaţilor şi de preşedintele Senatului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedintele României şi Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Preşedintele României a candidatului Ludovic Orban la funcţia de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020.

2. În realizarea atribuţiei prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituţie, Preşedintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Curtea a constatat, în esenţă, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi preşedintelui Senatului” se arată în comunicatul CCR.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.