Majoritatea pieţelor internaţionale de capital au încheiat primele două luni ale acestui an cu scăderi de aproape zece procente, ceea ce a marcat intrarea într-o zonă de corecţie comparativ cu maximele atinse anterior, arată Bursa de Valori Bucureşti (BVB) într-un comunicat, precizând că are implementate sisteme care pot face faţă volatilităţii excesive şi care pot fi activate în condiţii extreme de stres pentru piaţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La finalul lunii februarie, valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB era de circa 100 miliarde lei, echivalentul a 20,6 miliarde euro.

”Piaţa de capital din România se conectează la principalele pieţe internaţionale care încheie în scădere primele două luni ale anului pe fondul volatilităţii accentuate şi a incertitudinilor sporite”, arată BVB.

De la început anului şi până la finalul lunii februarie, în Europa, indicele german DAX a înregistrat o scadere de 10,2%, indicele pieţei franceze CAC 40 a coborat cu 11,2%, în timp ce în Marea Britanie indicele FTSE 100 s-a depreciat cu 12,7%. În Statele Unite, Dow Jones a scăzut cu 11%, iar S&P 500 cu 8,6% tot în primele două luni ale acestui an. Piaţa de capital românească nu a fost ocolită de turbulenţe şi a înregistrat şi ea un recul de 8,6% în primele două luni, după ce indicele BET a atins maximul ultimilor 12 ani, iar indicele BET-TR ajunsese la noi maxime istorice.

”Bursa de Valori Bucureşti, la fel ca toate bursele moderne, are implementate sisteme care pot face faţă volatilităţii excesive şi care pot fi activate în condiţii extreme de stres pentru piaţă. Până în acest moment, piaţa de capital din România a dat dovadă de rezilienţă într-un context internaţional marcat de incertitudini sporite şi de volatilitate accentuată, iar investitorii au posibilitatea să decidă cum să acţioneze sau să reacţioneze în deplin acord cu strategia lor investiţională”, a declarat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti.

Valoarea medie zilnică de tranzacţionare a fost de 9,6 milioane de euro după primele două luni ale acestui an, în timp ce valoarea totală de tranzacţionare pe toate tipurile de instrumente financiare a depăşit 400 de milioane de euro în acelaşi interval de timp.

”Cred că unul dintre lucrurile fundamentale pe care investitorii români ar trebui să le ia în calcul atunci când investesc în instrumentele financiare emise de companiile româneşti listate la BVB este să aibă perspectivă nu de cumpărători ocazionali de acţiuni sau de obligaţiuni, ci de investitori în economia României. În acel moment, această abordare investiţională, împreună cu un orizont de aşteptare rezonabil, poate returna mai multe rezultate pozitive decât tranzacţiile realizate pe bază emoţională”, a mai afrimat Adrian Tănase, CEO al BVB.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.