Acţiunile europene au recuperat marţi o parte din pierderile brutale înregistrate cu o zi în urmă, urmând exemplul pieţelor asiatice, susţinute de un avans de 5% al preţurilor petrolului şi de aşteptările privind adoptarea unor noi măsuri de stimulare, care au atenuat temerile legate de impactul economic al epidemiei de coronavirus, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La ora 08:08 GMT (10:08 ora locală), indicele pan-european STOXX 600 era în urcare cu 1,6%, dar departe de recuperarea declinului de 7% consemnat luni, care a împins indicele în piaţă bear, caracterzată de un nivel aflat cu 20% sub maximele recente.

Sub-indicele european pentru petrol a susţinut creşterea, cu un avans de 3,6%.

Titlurile producătorului german de cipuri Infineon Technologies au contribuit la avansul STOXX 600, înregistrând o creştere de 3,3% după ce autorităţile americane au constatat că nu există motive de îngrijorare privind securitatea naţională legate de preluare companiei americane Cypress Semiconductor pentru 10 miliarde de dolari.

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că va lua măsuri ”majore” pentru a proteja economia americană de impactul epidemiei de coronavirus, în timp ce guvernul japonez va cheltui peste 4 miliarde de dolari, într-un al doilea pachet de măsuri pentru a compensa impactul avut de virus în economie.

Preţul petrolului Brent este în urcare cu 5,1%, la 36,12 dolari pe baril, după ce a atins un maxim al zilei de 37,38 dolari pe baril.

Cotaţia petrolului american West Texas Intermediate (WTI) avansează cu 5,3%, la 32,78 dolari pe baril, iar în timpul tranzacţiilor a atins 33,73 dolari pe baril.

Ambiii indici au scăzut luni cu până la 30% şi au închis în scădere cu 25%, la cel mai redus nivel din februarie 2016 şi înregistrâns cele mai mari scăderi zilnice de după 17 ianuarie 1991, când a izbucnit primul Război din Golf.

Încrederea este susţinută şi de o vizită a preşedintelui chinez Xi Jinping la Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus, pentru prima oară de la izbucnirea epidemiei, în condiţiile în care răspândirea virusului în China continentală încetineşte puternic.

Acţiunile asiatice şi-au revenit la rândul lor, iar randamentele obşigaţiunilor au urcat de la minime record, în speranţa unor măsuri de stimulare coordonate ale guvernelor.

Indicele japonez Nikkei a închis marţi în creştere cu 0,85%, după ce în timoul tranzacţiilor a atins cel mai redus nivel de după aprilie 2017.

Principalul indice bursier din Australia a închis în urcare cu 3,1%, iar indicele chinez Shanghai Composite Index a crescut cu 1,7%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.