Şaizeci de milioane de italieni sunt îndemnaţi să stea acasă, în timp ce China, de unde s-a răspândit coronavirusul, pare să vadă lumina de la capătul tunelului - Roma aplică marţi măsuri fără precedent în lume în lupta împotriva epidemiei, în timp ce preşedintele chinez Xi Jinping vizita pentru prima oară epicentrul covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Boala, care a ucis peste 4.000 de persoane, se apropie de pandemie, a recunoscut Organizaţia Mondială a Sănătăţţii (OMS). Ea a contaminat grav şi pieţele financiare, care îşi ridicau însă capul marţi în Asia.

"Tutti a casa" (toţi acasă), ”Totul închis” - titlurile din presa italiană rezumau marţi decretul semnat de şeful Guvernului Giuseppe Conte, care extinde la nivelul întregii ţări măsuri drastice ce izolează de duminică un sfert din populaţia din nordul peninsulei.

”Voi semna un decret pe care-l putem rezuma aşa: «rămân acasă» (...). Întreaga Italie va deveni o zonă protejată”, a anunţat el pe un ton grav. Toţi italienii vor trebui ”să evite deplasările”, mai puţin pentru a se duce la serviciu, a se aproviziona sau a se îngriji medical. Adunările sunt, de asemenea, interzise.

Încă de luni, la Roma sau la Napoli supermarketuri au fost luate cu asalt.

Aceste noi măsuri nu prevăd însă ”limitarea transporturilor publice, pentru a garanta continuitatea” activităţii economice ”şi a permite oamenilor să se ducă să muncească”, a dat asigurări Conte.

Italia - un stat membru G7 - devine astfel prima ţară de pe planetă care generalizează măsuri atât de drastice în încercarea de a opri înaintarea noului coronavirus, care a ucis deja 463 de oameni şi a îmbolnăvit peste 9.000 în peninsulă.

China a izolat şi ea peste 50 de milioane de persoane la domiciliu, în provincia Hubei, de unde a pornit epidemia în decembrie, însă nicio ţară nu a luat o asemenea măsură la scara întregului teritoriu.

Un semn al unei întoarceri sperate la normal, preşedintele chinez Xi Jinping s-a dus marţi în vizită la Wuhan, capitala provinciei Hubei, plasată în carantină de la sfârşitul lui ianuarie, cu cei 11 milioane de locuitori ai săi.

China pare să iasă din menghină cu 17 decese în 24 de ore şi o răspândire zilnică a bolii (19 cazuri) la cel mai scăzut nivel din ianuarie.

În contextul în care regimul comunist a fost acuzat de faptul că a întârziat să acţioneze după apariţia noului coronavirus în decembrie, vizita numărului unu chinez ar urma să dezlănţuie propaganda în presă.

Xi a discutat cu bolnavi şi personal medical prin videoconferinţă, potrivit unor imaginipubloicate de presa de stat.

Utimul bilanţ chinez a condus la depăşirea pragului de 4.000 de morţi la nivel mondial, potrivit unui bilanţ realizat de AFP.

AMENINŢARE ”FOARTE REALĂ”

OMS a anunţat că China - peste 80.700 de cazuri - este ”pe cale să controleze epidemia”, însă a avertizat luni că ”ameninţarea unei pandemii” a ”devenit foarte reală”, apreciind că ea ”ar putea fi controlată”.

Numărul de cazuri a depăşit 113.000 în 101 ţări şi teritorii, potrivit unui bilanţ stabilit luni la ora 17.00 GMT (19.00, ora României) de AFP. Germania a anunţat primele două decese, iar Canada pe primul.

Noile contaminări de luni - 4.233 în lume - sunt legate, de asemenea, de avansul bolii în Iran, unde aproape 600 de purtători suplimentari ai virusului au fost înregistraţi.

”LUATĂ DIN SCURT”

Consecinţele sunt colosale asupra sistemului financiar, iar marile pieţe europene şii cea de la New York s-au depreciat cu aproximativ 20% de la începutul anului, din cauza efectului conjugat alepidemiei şi scăderii preţului petrolului, legat de ele.

Marile burse asiatice erau însă în creştere marţi, alinate de o creştere a preţului petrolului, în urma prăbuşirii din ajun.

Luni, marile pieţe mondiale au pierdut aproximativ 8%, iar Wall Street a înregistrat cea mai rea şedinţă din 2008.

Un semn al gravităţii epidemiei pentru creşterea economică chineză, vânzările de maşini chineze au scăzut cu aproximativ 90% faţă de nivelul de anul trecut.

Lumea a fost ”luată din scurt” de coronavirus, a recunoscut luni preşedintele american Donald Trump, anunţând că vrea să vadă măsuri adoptate curând de Congres în vederea alinării economiei americane.

Ţările lumii îşi multiplică măsurile în încercarea de a îndigui contagiunea.

Carantina a fost impusă tuturor călătorilor care sosesc în Israel. Autorităţile tunisiene au decis, la rândul lor, să suspende toate legăturile maritime cu Italia.

MINISTRU FRANCEZ CONTAMINAT

Franţa - a cincea cea mai afectată ţară, cu peste 1.400 de cazuri, inclusiv, de luni, ministrul Culturii Franck Riester, şi 25 de morţi - a interzis duminică adunările de peste 1.000 de persoane.

Guvernul japonez a aprobat marţi un proiect de măsuri ”de stare de urgenţă” care să le permită autorităţilor să ceară izolarea şi să rechiziţioneze clădiri pentru a le folosi ca spitale.

Irlanda a anulat defilarea prevăzaută la Dublin de Sfântul Patrick, la 17 martie.

Bilanţul a crescut de asemenea în Statele Unite, cu peste 500 de cazuri de contaminare. Mai multe state americane - dintre cele aproximativ 30 afectate - au decretat starea de urgenţă în vederea deblocării resurselor federale.

Autorităţile sanitare americane au îndemnat luni persoanele cele mai susceptibile să se îmbolnăvească grav, mai ales persoanele în vârstă, să facă stocuri de provizii şi de medicamente, pentru a se pregăti să rămână acasă. Bostonul a anulat şi el defilarea de Sfântul Partick.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.