Coreea de Nord a tras luni mai multe proiectile, identificate de Tokyo drept posibile rachete balistice, la câteva săptămâni după ce Phenianul a pus capăt moratoriului său asupra testelor de rachete cu rază lungă de acţiune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acesta este al doilea exerciţiu de tir efectuat în decurs de o săptămână. La 2 martie, Coreea de Nord a tras deja două proiectile. Seulul aprecia că părea să fie vorba despre rachete balstice cu rază scurtă de acţiune.

Aceste lansări intervin în contextul în care negocierile între Washington şi Phenian cu privire la programele nuclear şi balistic nord-coreene se află în impas. Coreea de Nord a dat ultimatum Statelor Unite până la sfârşitul lui 2019 să prezinte noi propuneri.

Luni ”se pare că (Phenianul) a efectuat teste de tir implicând diverse tipuri de lansatoare de rachete multiple”, a anunţat Statul Major Interarme sud-coreean (JCS), exprimându-şi ”regretul profund” faţă de această acţiune.

JCS a anunţat iniţiat că s-au tras ”trei proiectile”, după care a schimbat descrierea şi a evocat tiruri ”multiple”.

Potrivit Statul Major sud-coreean, proiectilele au fost lansate din regiunea Sondok, pe coasta de est, către Marea Japoniei, în direcţia nord-est, şi au parcurs 200 de kilometri la o altitudine maximă de 50 de kilometri. Este vorba despre o distanţă mai scurtă decât a tirurilor de la 2 martie, dar despre o altitudine mai mare.

La rândul său, Ministerul japonez al Apărării a anunţat luni că Nordul a lansat ceea ce pare să fie ”rachete balistice” - ceea ce-i este strict interzis Phenianului de rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

”Lansările repetate de proiectile precum rachete balistice sunt o problemă gravă pentru comunitatea internaţională, inclusiv pentru ţara noastră”, a reacţionat premierul japonez Shinzo Abe în Parlament.

”NOUĂ ETAPĂ”

În cadrul unei reuniuni de urgenţă, membri ai Guvernului sud-coreean au apreciat că aceste tiruri ”nu contribuie” la eforturile de pace în regiune.

Peninsula a cunoscut în 2018 o remarcabilă destindere, ilustrată de întâlniri istorice ale dictatorului nord-coreean Kim Jong Un cu preşedintele american Donald Trump.

Însă negocierile cu privire la ”denuclearizare” se află într-un puct mort de la al doilea summit între cei doi lideri, în februarie 2019, la Hanoi, în Vietnam.

Phenianul a efectuat la sfârşitul anului o serie de tiruri, ultimul în noiembrie, evocând uneori rachete balistice sau teste ale unor ”sisteme de lansare multiplă de rachete ghidate de mare calibru”. De asemenea, el a testat, în decembrie, un motor.

Ulterior, Kom a anunţat la sfârşitul lui decembrie sfârşitul moratoriului asupra testelor nucleare şi testelor de rachete balistice intercontinentale (ICBM). El a ameninţat de asemenea să facă demonstraţia unei ”noi arme strategice”.

În cazul unei confirmări, lansarea de luni a trei proiectile de un singur tractor-ridicător-lansator (TEL) marchează depăşirea ”unei noi etape” în programul nord-coreean al rachetelor cu rază scurtă de acţiune, a reacţionat pe Twitter Ankit Panda de la Federation of American Scientists, un ONG care scrutează riscuri legate de domeniul nuclear.

”Kim continuă să testeze, să îmbunătăţească şi să-şi facă operaţionale forţele”, a subliniat Vipin Narang, un cercetător la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

”LĂTRTĂTURI DE CÂINE SPERIAT”

După testele de la 2 martie, presa de stat nord-coreeană a scris că Kim Jong Un a supervizat un ”tir de artilerie cu razălungă de acţiune”.

Ea a publicat totodată imagini ale unor lansatoare de rachete multiple şi mai mai multe imagini în care apare o rachetă de calibru mare trasă dintr-o pădure.

Kim Yo Jong - sora lui Kim Jong Un şi unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai săi - a catalogat apoi drept ”cu adevărat smintite” protestele Seulului faţă de aceste teste militare, comparând aceste critici cu nişte ”lătrături de câine speriat”.

Acest ton virulent contrastează cu mesajul personal de ”compătimire” transmis săptămâna trecută de Kim însuţi sud-coreenilor, care se confruntă cu noul coronavirus. Coreea de Sud este, după China, şi Italia una dintre cele mai afectate ţări de epidemie.

În schimb, Coreea de Nord, care şi-a închis frontierele şi a adoptat măsuri de izolare drastice, nu a anunţat până în prezent cazuri confirmate de contaminare pe teritoriul său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.