Activităţile care implică mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise începând de duminică, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat, care a precizat că au fost stabilite şi criteriile pe baza cărora poate fi decisă suspendarea cursurilor, ca urmare a cazurilor de coronavirus. Stagiile practice în spitale pentru studenţii la Medicină au fost sistate până la 31 martie, precum şi vizitele aparţinătorilor. Arafat a reluat recomandarea ca cetăţenii români să nu circule în zonele afectate de coronavirus, iar celor care sunt în aceste zone să nu vină în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Autorităţile române impun, în contextul existenţei cazurilor de COVID-19, măsuri de limitare a organizării activităţi în aer liber sau în incinte care implică mai mult de o mie de persoane şi interzic, până la 31 martie, accesul în spitale al aparţinătorilor şi al studenţilor de la facultăţile de medicină şi farmacie, cu excepţia voluntarilor.
Secretarul de stat din MAI Raed Arafat a anunţat, duminică, decizii care prevăd interzicerea organizării unor activităţi care implică participarea a mai mult de o mie de persoane, până la 31 martie.
”Este o măsură preventivă în acest moment, dar este necesară. Pentru a preveni o răspândire în interiorul comunităţii considerăm că o astfel de măsură devine necesară”.

De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obţinerea aprobării de la Direcţiile de Sănătate Publice locale.

Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ţine cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanţilor, modalitatea în care participanţii ajung la eveniment şi durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a explicat că se va ţine cont de „evaluare a riscului” de la caz la caz.
„În primul rând se va lua în considerare densitatea mulţimii, va fi luată în vedere natura acestui eveniment şi natura contacţilor pentru că este o diferenţă între tipurile dacă este vorba de copii, adolescenţi, adulţi şamd. De asemenea, dacă cei care participă sunt înregistraţi sau nu, dacă avem  de a face cu participanţi în număr semnificativ a căror provenienţă nu o cunoaştem. Vom lua în vedere posibilele expuneri la coronavirus anterior acestui eveniment şi riscul să vină din zone care sunt afectate” a spus Horaţiu Moldovan
El a precizat că se va ţine cont de scopul evenimentului – politic, sportiv religios, cultural, precum şi durata şi modul călătoriei prin care participanţii vor ajunge a eveniment dar şi vârsta participanţilor. Aceste criterii vor fi transmise Direcţiilor de Sănătate Publică sub forma unui tabel din care va rezulta un scor de risc cu trei niveluri: scăzut, moderat şi ridicat. 
„În cazul în care avem un risc scăzut evaluat după aceste criterii evenimentul poate avea loc. î cazul în care avem un risc moderat este o evaluare punctuală realizată de către experţi la faţa locului în raport cu fiecare eveniment în parte iar dacă avem de a face cu un risc mare evenimentul nu are loc, se suspendă” a spus Horaţiu Moldovan.

Această decizie este valabilă până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul naţional al României şi există posibilitatea prelungirii, în funcţie de evoluţia situaţiei.

Autorităţile române au decis, de asemenea, sistarea până la data de 31 martie a stagiilor practice în spitale pentru studenţii de la facultăţile medicină sau farmacie, precum şi vizitele aparţinătorilor. Excepţie fac studenţii care participă voluntari în spitale.
De asemenea, s-au aprobat criteriile de suspendare a cursurilor în şcoli, în contextul cazurilor de coronavirus, criteriile nefiind strict de ordin medical, ci ţin cont şi de contextul social. 
 
Cetăţenii români care au fost în zone afectate de coronavirus care, la revenirea în ţară, prezintă un certificat care atestă că au fost în carantină în ţara respectivă, a mai anunţat secretarul de stat din MAI.
Nu se vor emite certificate medicale care să ateste lipsa infectării cu coronavirus.
„Unităţile sanitare nu testează persoane sănătoase decât în anumite condiţii, dacă sunt contacţi” a explicat Arafat. 
Arafat a mai spus că persoanele aflate în izolare şi care au cumpărat bilete pentru a pleca în străinătate nu vor avea voie să iasă din izolare.
Guvernul pregăteşte de asemenea o hotărâre care priveşte decontarea cheltuielilor pentru persoanele aflate în carantină dar şi pentru aflate n izolare, dar care nu se pot autosusţine.
Răspunzând unor întrebări, Raed Arafat a precizat că interdicţiile vor viza şi meciurile de fotbal, dar şi spectacolele, dacă implică mai mult de 1.000 de persoane.
„Perioada de impunere a măsurii de interdicţie (..) este până în 31 martie când se va face o nouă evaluare. Dacă evaluarea arată că riscul a scăzut, putem să luăm o măsură de sistare a acestei măsuri. Dacă riscul mai există, măsurile acestea pot fi prelungite pentru încă o perioadă. (...) Ştim şi ne cere scuze că această măsură va produce, poate unele nemulţumiri sau un disconfort, dar consider că în acest moment sunt măsuri necesare pentru prevenire şi sperăm că o să avem înţelegerea tuturor celor care sunt implicaţi”, a adăugat secretarul de stat.
Raed Arafat a reiterat recomandările privind evitarea călătoriilor efectuate de către cetăţenii români aflaţi în ţară către zonele afectate de virus, dar şi cele ale româniilordin zonele afectate , către România, arătând că astfel aceştia din urmă îi pun în pericol de infectare pe cei dragi. 
„Bineînţeles, această situaţie este temporară, cetăţenilor români care vin din zonele afectate şi se vor aplica regulile de carantină sau autoizolare. Declararea la intrarea la graniţă de alte zone decât zonele reale din care provin poate să fie luată sub incidenţa legii penale ca declaraţie falsă” a spus Raed Arafat.

Acesta a amintit că cei care au încălcat regula au primit amenzi până la 20.000 de lei.

Al 13-lea caz de infectare cu coronavirus din România a fost confirmat sâmbătă seară, un bărbat de 72 de ani din Galaţi, fiind al patrulea într-o singură zi. Ca urmare a acestui caz, persoanele care în data de 29 februarie au circulat spre Galaţi folosind microbuzul, cu plecare din Bucureşti (Gara de Nord), la ora 12:15 sunt rugate să se izoleze la domiciliu şi să contacteze în cel mai scurt timp autorităţile.

Sâmbătă a fost confirmat şi primul caz de coronavirus din Capitală.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.