Talibanii au ucis cel puţin 20 de militari şi poliţişti afgani în noaptea de marţi spre miercuri, potrivit unor oficiali locali, la câteva ore după o convorbire la telefon între preşedintele american Donald Trump şi liderul politic al insurgenţilor, mollahul Abdul Ghani Baradar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Combatanţi talibani au atacat cel puţin trei avanposturi aparţinând armatei în districtul Imam Sahib, în Kunduz, omorând cel puţin zece militari şi patru poliţişti”, a declarat un membru al Consiliului Provincial Kunduz (nord), Safiullah Amiri.

Poliţia locală şi un cadru al Ministerului Apărării au confirmat acest bilanţ.

În Oruzgan (sud), ”şase poliţişti au fost ucişi şi (alţi) şapte răniţi” de către talibani, la Tarinkot, a confirmat un purtător de cuvânt al guvernatotului provinciei, Zergai Ebadi.

Aceste atacuri au avut loc la doar câteva ore după o discuţie la telefon a liderului politic al insurgenţilor, mollahul Baradar şi preşedintele Statelor Unite, prezentată de către acesta din urmă drept o conversaţie ”lungă” şi ”bună”.

”Relaţia mea cu mollahul este foarte bună (...). Ei vor să pună capăt violenţei”, a comentat marţi Trump.

Această discuţie directă a avut loc în contextul în care insurgenţii au reluat luni ofensiva împotriva forţelor afgane, însă nu şi împotriva forţelor străine, punând capăt unui armistiţiu parţial după nouă zile, în care numărul atacurilor în ţară a scăzut.

Această scădere a nivelului confruntărilor a fost impusă de către Washington insurgenţilor ca o condiţie prealabilă acordului semnat sâmbătă la Doha, prin care Statele Unute s-au angajat la o retragere completă a trupelor străine din Afganistan în decurs de 14 luni, în schimbul unir garanţii din partea talibanilor.

Între aceste garanţii, mişcarea talibană a acceptat să participe la un dialog interafgan cu Guvernul afgan, opoziţia acestuia şi societatea civilă, într-o încercare de a se înţelege asupra viitorului ţării. Aceste negocieri urmează să înceapă la 10 martie.

Însă se anunţă complicaţii, în contextul în care preşedintele afgan Ashraf Ghani a respins unul dintre principalele puncte ale Acordului de la Doha, şi anume eliberarea a până la 5.000 de prizonieri talibani în schimbul eliberării a până la 1.000 de membri ai forţelor afgane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.