Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu se îndrepta marţi - în pofida unei inculpări de corupţie - către o victorie convingătoare în alegerile legislative, plasându-se într-o poziţie de forţă în vederea formării viitorului Guvern şi prezentării în procesul său, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La numărarea a 90% din voturi, marţi, de către Comisia Electorală, Partidul Likud (dreapta) al lui Netanyahu a obţinut 29,3% din voturile exprimate, iar Partidul ”Albastru-Alb” (centru) al principalului său rival, Benny Gantz, a obţinut 26,3%.

În sistemul israelian, acest scor înseamnă aproximativ 36 de mandate pentru Likud şi 32 pentru fostul general Gantz.

Împreună  cu aliaţii săi din drepta radicală şi din partide ultraortodoxe, Likudul ar putea miza, în urma acestui al treilea scrutin legislativ în mai puţin de un an, pe un total de 59 de mandate, cu două mai puţine decât majoritatea parlamentară, potrivit acestor calcule.

”În curând vom găsi în celălalt bloc voturile lipsă”, a declarat un purtător de cuvânt al Likudului, Jonathan Urich, la postul de radio al armatei. ”Suntem deja în contact cu un anumit număr de deputaţi din cealaltă tabără”, a dat el asigurări.

Netanyahu, cel mai longeviv premier din istoria Israelului, aflat de 14 ani de putere, s-a felicitat în noaptea de luni spre marţi pentru obţinerea ”celei mai importante victorii din viaţa sa”, în faţa unei mulţimi de susţinători adunaţi la Tel Aviv, care l-au primit cu urale şi strigăte de ”Bibi, regele Israelului”.

În cazul în care scorul Likudului rămâne la peste 35 de mandate, acesta va fi cel mai bun rezultat al partidului în timpul lui Netanyahu, care contează de asemenea pe performanţe bune ale dreptei în general.

”Aceasta este o victorie împotriva tuturor aşteptărilor” şi în pofida celor care au preconizat ”sfârşitul lui Netanyahu”, a adăugat Netanyahu, incupat de corupţie şi al cărui proces urmează să înceapă la 17 martie.

NEÎNCREDERE

”Încă o dată, o majoritate a electoratului şi-a exprimat imensa neîncredere faţă de justiţie”, a apreciat editorialistul Amnon Lord în ziarul de dreapta Israel Hayom.

"Netanyahu ar fi plecat de mult timp” dacă israelienii acordau importanţă capeteloir de inculpare reţinute împotriva sa, şi anume corupţie, deturnare şi abuz de încredere, apreciază Lord.

Curtea Supremă israeliană a primit însă, marţi, o petiţie a ”Mişcării pentru un guvern de calitate” împotriva posibilei desemnări de către preşedintele Reuven Rivlin a lui Netanyahu să formeze un Cabinet.

”Un inculpat de corupţie, deturnări şi abuz de încredere nu-şi poate asuma sarcina de a forma un guvern”, subliniază mişcarea. ”Un om ca el nu poate servi ca moedel şi nu poate fi premier”.

”SINGURA SOLUŢIE LOGICĂ”

După  alegerile din aprilie şi septembrie, Netanyahu a eşuat să formeze un guvern de uniune naţională.

Aceasta este totuşi ”singura soluţie logică” în vederea ieşirii din impasul în care se află Israelul de aproape un an, potrivit influentului comentator politic Ben Caspit, un critic al lui Netanyahu.

Un guvern de uniune i-ar putea permite lui Netanyahu ”să rămână încă un an la putere şi să negocieze (cu procurorul) dintr-o poziţie conforntabilă”, scrie Caspit în Maariv.

Premierul în exerciţiu îşi clamează nevinovăţia şi se declară victima unei ”vânători de vrăjitoare” a serviciilor Ministerului Public şi presei.

Susţinătorii lui Benny Gantz speră ca rezultatele oficiale să micşoreze distanţa între cele două tabere. ”Ne aşteptam la alt rezultat”, a recunoscut în noaptea de luni spre marţi fostul şef de Stat Major al armatei.

Partidul său ”Albastru-Alb” miza pe susţinerea partidelor de stânga, care s-au unit în vederea acestui scrutin, însă primele rezultate sunt dezamăgiatoare - 6-7 mandate în total.

Liderul stângii Amir Peretz l-a acuzat pe Gantz de faptul că a purtat o ”campanie iresponsabilă”, care ”subminează” întregul bloc.

Benny Gantz şi-a înăsprit tonul în această campanie faţă de ”Lista Unită” a partidelor arabe israeliene, aliaţi potenţiali, care au provocat o surpriză în septembrie şi s-au clasat pe locul trei şi care de această dată ar putea obţine 15 mandate - un record.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.