Serviciile secrete letone au arestat un bărbat care a încercat să-l recruteze în contul Rusiei pe un ofiţer leton, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bărbatul, un cetăţean leton, l-a contactat pe ofiţer ”cu scopul de a încerca să-l recruteze, cerându-i documente clasificate care ar fi putut fi folosite ulterior de către serviciile secrete ruse împotriva Letoniei”, au anunţat luni, într-un comunicat, serviciile de securitate letone.

Bărbatul, al cărui nume nu a fost divulgat, a intrat în contact cu ofiţerul leton în iulie şi a fost arestat în noiembrie. El riscă până la zece ani de închisoare.

Contactată de AFP, Ambasada Rusiei în Letonia a refuzat să comenteze arestarea.

Activităţile serviciilor ruse de spionaj în Letonia - şi în ceilalţi vecini baltici ai săi, Estonia şi Lituania - s-au intensificat din 2014, când Moscova a anexat Peninsula ucraineană Crimeea şi când a izbucnit un război cu rebeli proruşi în estul Ucrainei.

În 2018, alt bărbat, Jurijs Stilve, a fost găsit vinovat de spionaj în contul Rusiei şi a fost condamnat la trei ani de probaţiune, iar Aleksandrs Krasnopjorovs, un angajat al căilor ferate, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare după ce a fost găsit vinovat de trimiterea unor imagini de supraveghere video a NATO Rusiei.

Olegs Buraks, un fost ofiţer din cadrul poliţiei letone a angajat al Ministerului de Interne, aşteaptă în prezent să fie judecat, suspectat de asemenea de spionaj în contul Rusiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.