Membrii comisiilor reunite pentru Administraţie Publică din Parlament au votat pentru un aviz negativ în privinţa ministrului propus al Dezvoltării, Ion Ştefan. Acesta a anunţat termenele la care vor fi semnate contractele pentru trei spitale regionale. Pe parcursul dezbaterilor, acestuia i s-a atras atenţia că primari controlaţi de minister în privinţa investiţiilor prin PNDL au trecut, după controale, la PNL. Ministrul propus la Agricultură, Adrian Oros, a declarat, marţi, în comisii, că a găsit mai multe nereguli la minister, amintind de faptul că a descoperit în câteva judeţe "dezastru" legat de fraudarea de fonduri pe lucrări fictive, dar şi suprafeţe mari date pe nişte redevenţe "ridicole". Oros a primit aviz pozitiv. Cătălin Predoiu, ministrul propus al Justiţiei, a afirmat kla audieri că dacă ar fi nevoie ar proceda "exact la fel” în ceea ce priveşte concursurile pentru ocuparea funcţiilor de conducere din Ministerul Public, având în vedere faptul că primele 13 funcţii de conducere din instituţie erau fie neocupate, fie ocupate interimar. Predoiu a primit aviz negativ. Ministrul propus al Finanţelor, Lucian-Ovidiu Heiuş, avizat negativ, a afirmat, în cadrul audierilor din cadrul comisiilor parlamentare, că va cere premierului Florin Cîţu, în prima şedinţă de Guvern, un comitet care să analizeze influenţa epidemiei de coronavirus asupra economiei româneşti. Nicolae Ciucă, propus ministru al Apărării Naţionale, a declarat la audieri că în privinţa posibilului val de migranţi din Turcia, MApN va sprijini intervenţia celor de la Ministerului Afacerilor Interne, acest minister având rolul principal pe partea de migraţie. Ciucă a primit aviz pozitiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Doina Pană, către Costel Alexe: Tot ce faceţi este doar PR, nimic concret/ Alexe: Explicaţi cum în mandatul ministrului Deneş tăierile ilegale în Bistriţa-Năsăud au crescut cu 45 la sută într-un singur an

UPDATE - Ministrul Dezvoltării a primit aviz negativ din partea comisiilor reunite pentru Administraţie Publică

Cu 20 de voturi "împotrivă", 10 voturi "pentru" şi cinci abţineri, ministrul propus pentru Lucrări Publice, Dezvoltare şi Administraţie a primit aviz negativ din partea parlamentarilor, în urma unei audieri care a durat aproximativ o oră. 

În timpul adierilor, Ion Ştefan a anunţat că în 17 martie, la Bruxelles, va avea loc ceremonia de aprobare de către Comisia Europeană a Spitalului Regional de la Iaşi, cu o valoare de 500 de milioane de euro şi al cărui contract de finanţare a fost semnat la sfârşitul anului trecut. Ion Ştefan a spus că luna aceasta va fi semnat contractul pentru Spitalul Regional Cluj, iar pentru Spitalul Regional de la Craiova contractul de finanţare va fi încheiat în luna aprilie a acestui an.
 
Fostul ministru al Dezvoltării Daniel Suciu i-a atras atenţia ministrului desemnat asupra faptului că în urma unor controale cu privire la investiţii efectuate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, un primar de comună din judeţul Bistriţa-Năsăud, ales sub sigla ALDE, a trecut la PNL şi va candida sub sigla acestui partid. Ion Ştefan a spus că în ceea ce priveşte controalele este "exclusă o selecţie după culoarea politică”.
 
Ion Ştefan a pus accentul în cadrul discuţiilor din comisiile reunite pe Programul Operaţional Regional, spunând că România se poate dezvolta accesând bani europeni. În acest context, guvernul liberal vrea să ia măsuri precum monitorizarea săptămânală a graficelor de depunere a graficelor de rambursare aferente proiectelor europene şi verificarea în teren a acestora. 
 
Acesta a precizat că autorităţile "lucrează" la simplificarea procedurilor în special în ceea ce priveşte verificarea contractelor la nivelul AMPOR şi în paralel se lucrează la proceduri de simplificare şi pentru verificarea cererilor de rambursare, aceştia fiind primii paşi pentru trecerea la următoarea perioadă de programare pe fonduri europene, 2021- 2027, perioadă în care se va realiza descentralizarea fondurilor europene, iar programele operaţionale vor fi stabilite la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare prevăzute în programul de guvernare. 
 
"Este necesară prelungirea aplicabilităţii regulamentului de ajutor de stat şi de minimis de către Comisia Europeană. Se estimează că această prelungire va fi acordată în a doua jumătate a anului 2020. Nu au fost încă stabilite detaliile privind condiţiile de finanţare însă se are în vedere finanţarea cu precădere a activităţilor de producţie pentru sprijinirea capitalului românesc. Per total, apreciem că vor fi semnate aproximativ 4.600 de contracte” a spus ministrul propus al Lucrărilor Publice şi Dezvoltării.
 
El a precizat de asemenea că unul dintre cei şase secretari de stat nu mai are atribuţii, el spunând că va fi "gândită o relocare a acestor atribuţii”.
 

UPDATE - Ministrul Agriculturii: Am găsit în câteva judeţe dezastru legat de fraudare de fonduri pe lucrări fictive. Am găsit şi la ADS suprafeţe mari date pe nişte redevenţe ridicole

Adrian Oros a fost întrebat, în timpul audierilor, ce nereguli a găsit la Ministerul Agriculturii. 
 
"Am găsit şi unele lucruri le-am şi spus, unele lucruri nu este recomandat să le spun pentru că sunt într-o anumită fază de analiză la diverse instituţii, am găsit mari probleme la ANIF. Azi dimineaţă fostul director general ANIF şi-a dat demisia pentru că am găsit în câteva judeţe dezastru legat de fraudare de fonduri pe lucrări fictive. Am găsit şi la ADS probleme foarte mari, suprafeţe mari date pe nişte redevenţe ridicole, pe zeci de ani, iar terenul în timpul utilizării, terenului i-a scăzut bonitatea în timpul utilizării. Asta trebuia să fie practic o condiţie de întrerupere a contractului, dimpotrivă, li s-a scăzut redevenţa pentru că a scăzut bonitatea terenului în timpul utilizării. Sunt lucruri foarte, foarte grave pe care noi le-am sesizat, Corpul de Control le-a sesizat şi le cercetează cei care sunt în măsură”, a afirmat ministrul Agriculturii.
 
Adrian Oros a primit aviz pozitiv din partea comisiilor, având 18 voturi "pentru", 14 "împotrivă" şi două abţineri.

UPDATE: Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, despre numirea procurorilor de rang înalt: Nu aveam, practic, Minister Public. Cred în decizia pe care am luat-o şi a doua oară aş face exact, exact acelaşi lucru

CITEȘTE ȘI Aviz negativ pentru ministrul propus al Justiţiei, Cătălin Predoiu

Deputatul USR Stelian Ion l-a întrebat, marţi, pe ministrul desemnat al Justiţiei, dacă sunt sau nu obligatorii recomandările adresate României în rapoartele MCV, întrebarea fiind adresată în contextul unor numiri ale procurorilor de rang înalt fără avizul pozitiv al Consiliului Superior al Magistraturii. 
 
"De-a lungul vremii, acele recomandări s-au mai schimbat. Nici chiar autorii raportului nu le-au considerat obligatorii, că de aia le-au schimbat, în funcţie de dinamica din teren şi de îndeplinirea acelor obiective. (...) Noi intenţionăm să respectăm mecanismul şi să îndeplinim aceste obiective, asta nu înseamnă că nu putem să nu discutăm de la caz la caz cum stau lucrurile în teren, cum stau lucrurile în raport şi să ne spunem punctul de vedere. În ceea ce priveşte chestiunea cu numirea procurorilor de rang înalt (...) daţi-mi voie să vă spun că sunteţi în eroare pentru că raportul prevede o recomandare în sensul de a face pe cât posibil aceste numiri după ce se modifică legile justiţiei, dar tot raportul prevede o recomandare de a face această modificare a legilor după largi consultări şi tot raportul spune că trebuie să stabilizăm Ministerul Public şi să facem aceste numiri”, a afirmat Cătălin Predoiu.
 
El a precizat că, în condiţiile în care primele 13 funcţii din Ministerul Public erau fie vacante, fie ocupate interimar, ar proceda exact la fel în ceea ce priveşte organizarea concursurilor pentru şefii din această instituţie. 
 
"Nu aveam, practic, Minister Public. Cred în decizia pe care am luat-o şi a doua oară aş face exact, exact acelaşi lucru”, a răspuns Cătălin Predoiu. 
 
Întrebat dacă şi din punctul său de vedere rapoartele CSM erau făcute "superficial”, Cătălin Predoiu a precizat că a avut în vedere nu doar prestaţia candidatului la interviu, ci şi proiectul de management, el spunând că, în opinia sa, dincolo de faptul că trebuie să fie un profesionist, un şef de parchet trebuie să fie şi un bun manager. 
 
"Nepunând în cauză expertiza lor profesională, cred că au avut un punct de vedere centrat strict pe prestaţia candidatului şi mai puţin pe aptitudini manageriale. Faptul că vedem lucrurile diferit nu înseamnă că nu ne respectăm şi cred că este valabil acest lucru din punctul de vedere al CSM”, a spus ministrul propus al Justiţiei. 
 
Deputatul Florin Iordache l-a întrebat, de asemenea, pe ministrul desemnat dacă crede că ar trebui modificată legea care prevede că avizele Consiliului Superior al Magistraturii pentru numirea şefilor de parchete să nu mai fie consultative, ci avize conforme.
 
În acest context, Cătălin Predoiu a spus că nu crede că este cazul să se producă modificări legislative înainte de a avea o dezbatere. 
 
"Mi se pare absolut loial să consulţi toate instituţiile care sunt implicate pe traiectul unor numiri, aşa cum este reflectat acest traiect de prevederile legale. (...) În ce priveşte avizele CSM (...) uneori a fost un aviz în linie, respectiv numirea de către preşedinte, alteori a fost un aviz care a avut altă opţiune, dar legea spune limpede şi clar cine are responsabilitaea propunerii şi responsabilitatea numirii, este prematur să discutăm de modificări legislative câtă vreme nu s-a făcut o consultare preliminară”, a afirmat el.

 

UPDATE - Ministrul Mediului, Costel Alexe, audiat în comisiile parlamentare de specialitate

 

UPDATE - Ministrul desemnat al Finanţelor, Lucian Heiuş, în comisii: O să cer premierului Cîţu un comitet care să analizeze influenţa epidemiei de coronavirus asupra economiei

Marţi este prima zi de audieri pentru miniştrii Cabinetului Cîţu. Heiuş, propus la Finanţe, a vorbit despre ce va face în prima şedinţă de Guvern.

”În prima şedinţă şedinţă de Guvern o să cere premierului constituirea unui comitet interministerial, coordonat de Ministerul Finanţelor, care să facă o analiză a influenţei epidemiei de coronavirus asupra economiei româneşti. Trebuie să vedem care este cel mai pesimist scenariu şi să concepem nişte scheme de ajutor atât pentru companii, cât şi pentru angajaţi”, a spus Heiuş.

El a garantat că nu va mări niciun impozit şi nicio taxă în acest an. În plus, el a spus că doreşte modificarea Codului fiscal şi a celui de procedură fiscală, în contextul în care evaziunea fiscală este o mare problemă în România.

”Evaziunea există la cote mari în România. Trebuie să luăm măsuri ferme pentru a reduce acest fenomen, are o influenţă negativă asupra veniturilor şi perturbă piaţa concurenţială”, a spus Heiuş.

El a subliniat că trebuie luate măsuri organizatorice la nivelul ANAF pentru a reduce birocraţia şi a creşte eficienţa instituţiei.

UPDATE - Nicolae Ciucă, despre posibilul val de migranţi din Turcia: Există un plan comun de coordonare a activităţilor, iar MApN are un rol complementar şi suntem în măsură să sprijinim toate acţiunile celor de la MAI

Nicolae Ciucă a fost întrebat, marţi, la audierile de la comisii, dacă România este pregătită de posibilul val de migranţi din Turcia. 
 
"Ce se întâmplă în momentul de faţă în Siria, a fost inclusiv o şedinţă a Consiliului Nord-Atlantic şi există în analiză toate elementele bazate pe realitatea acţiunilor din teren. Nivelul de ameninţare nici nu poate să fie luat în discuţie că el nu există şi că nu sunt preocupări în acest sens. Datoria noastră este să fim pregătiţi şi să ne luăm toate măsurile astfel încât, în funcţie de evoluţie, să putem să avem răspuns. În ceea ce priveşte partea de migraţie atributul este al Ministerului Afacerilor Interne. Vă pot spune că există un plan comun de coordonare a activităţilor, iar Ministerul Apărării Naţionale are un rol complementar şi suntem în măsură să sprijinim toate deciziile şi acţiunile militarilor şi poliţiştilor de la Ministerul Afacerilor Interne”, a răspuns ministrul propus al Apărării. 
 
El a primit aviz pozitiv din partea membrilor comisiilor, primind 14 voturi "pentru" şi şase "împotrivă".
 
Înainte de vot, senatorul PSD Nicolae Moga i-a spus lui Nicolae Ciucă faptul că nu îl va vota deoarece vrea să facă parte dintr-un guvern condus de un om foarte slab pregătit.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Şedinţele comune ale comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru audierea candidaţilor propuşi pentru funcţia de membru al Guvernului încep, marţi, la ora 10.00, când este programată audierea lui Niolae Ciucă, propus pentru Ministerul Apărării.

Ciucă ocupă şi în prezent această funcţie şi a fost propus pentru acelaşi portofoliu şi în Cabinetul Orban II. De altfel, Nicolae Ciucă a fost unul dintre puţinii miniştri care au primit aviz pozitiv la ultimele audieri, încheiate în 20 februarie. 

De la ora 11.00, este programată audierea lui Lucian Heiuş, singurul candidat care nu a făcut parte şi din Guvernul Orban II. Propunerea sa a venit în contextul în care actualul ministru interimar al Finanţelor, Florin Cîţu, a fost desemnat pentru funcţia de prim-ministru şi are rolul de a strânge o majoritate care să voteze Cabinetul său.

Heiuş este deputat de Hunedoara şi a intrat în politică în 1999. Inginer de profesie, Heiuş a lucrat în sectorul privat până în 2005, ulterior având mai multe funcţii de conducere în direcţiile de Finanţe Publice din Hunedoara şi Timiş.

La ora 12.00 va fi audiat Costel Alexe, propus la Ministerul Mediului, la ora 13.00 este programat Cătălin Predoiu, propus la Ministerul Justiţiei, la ora 14.00 este programat Adrian Oros, propus la Ministerul Agriculturii, iar la ora 15.00 va fi fi audiat Ion Ştefan, propus la Ministerul Dezvoltării.

Audierile candidaţilor vor continua în zilele de miercuri şi joi, iar la începutul săptămânii viitoare va avea loc o nouă şedinţă a conducerii Camerelor în care va fi stabilită data plenului reunit pentru votul de învestitură a Guvernului Cîţu.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, Birourile Permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor. Data primirii programului şi a listei Guvernului este în acest caz 28 februarie.

Premierul interimar Ludovic Orban a anunţat, duminică seară, şi a reafirmat luni că va solicita ”un calendar cât mai rapid” pentru votul de învestire, estimând ca joi sau lunea viitoare să aibă loc votul de învestire a Guvernului. Orban a mai afirmat, referitor la posibilitatea ca PSD să boicoteze din nou votul, că acest lucru nu se poate întâmpla la nesfârşit.

”Avem şi noi la dispoziţie posibilitatea de a invoca un conflict juridic de natură constituţională în cazul în care ei refuză să-şi îndeplinească atribuţiile care sunt stabilite în Regulamentul Camerelor”, a avertizat el.

Luni, echipa de negocieri a PNL formată din Cîţu, liderii de grup, preşedintele partidului şi vicepreşedinţii a început negocierile pentru asigurarea unei majorităţi în Parlament.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.