Ministrul Mediului Costel Alexe a explicat luni că gradul de poluare înregistrat noaptea trecută în Bucureşt a fost determinat de un incendiu la Gara de Nord, de arderi de vegetaţie şi de cauciucuri, dar şi de faptul că viteza vântului a fost redusă. Alexe a invocat şi ”activităţi industriale care se desfăşoară în judeţul Ilfov sau în Bucureşti, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantităţi ridicate de poluanţi”. El a precizat că situaţia începe să se normalizeze şi a anunţat că vor avea loc controale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

”În momentul de faţă vreau să vă spun că la staţia B1, Lacul Morii, la staţia B3 Mihai Bravu sau B6 Cercul Militar am avut  aceste depăşiri care în momentul de faţă vreau să vă spun că acum când avem această conferinţă de presă avem condiţii de intrare în normalitate în ceea ce priveşte poluarea aerului în Bucureşti şi o spun şi staţiile din reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului şi o spune şi reţeaua de senzori independenţi care este astăzi în municipiul Bucureşti. Aş vrea să vă spun că în momentul de faţă am avut acest episod de poluare ca urmarea unui cumul de factori. În primul rând, arderile necontrolate din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Au fost sesizări la 112, am avut în această dimineaţă o discuţie cu cei de la ISU care din din informaţiile pe care le avem, în afară de incendiul semnalat la ora 12:00 noaptea de la Gara de nord şi a sesizărilor primite cu arderile de vegetaţie sau cauciucuri sau toate celelate gunoaie care au fost în cursul serii, au ajuns să avem aceste condiţii de calm atmosferic şi evident cu viteze reduse ale vântului de sub şapte kilometri pe oră, din acest motiv având şi aceste valori ridicate”, a declarat ministrul.

Conform lui Costel Alexe, creşterile nivelului de poluare au început duminică seară în jurul orei 21, ”cu vârful în jurul orei 3-4 dimineaţă şi evident scăzând către primele ore ale zilei”, iar acum se înregistrează valori de intrare în normalitate privind calitatea aerului din Bucureşti, ”evident încă cu depăşiri pe PM 10 şi ceilalţi factori poluanţi”.
”De asemenea, aş vrea să vă spun că nu ar trebui să creadă cineva că am avut acest episod de poluare doar din cauza arderilor necontrolate din jurul Bucureştiului. Avem şi un noi suspiciuni de activităţi industriale care se desfăşoară în judeţul Ilfov sau în Bucureşti, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantităţi ridicate de poluanţi. În momentul de faţă avem în cadrul judeţului Ilfov 46 de firme autorizate şi în municipiul Bucureşti 69 autorizate, care au acest proces de ardere”, a susţinut ministrul..
El a anunţat că până la finalul săptămânii vor fi controlate toate sursele de poluare, toate sursele de ardere de pe raza Bucureştiului şi a Ilfovului pentru a vedea dacă toţi aceşti operatori deţin echipamente pentru monitorizarea şi măsurarea continuă a emisiilor de poluanţi din ardere.
”Evident că în cadrul acestui acestui control vor fi verificate şi acele entităţi juridice, firme operator, care s-ar putea să desfăşoare activităţi fără să fie autorizaţi. De asemenea aş vrea să vă informez că într-un timp foarte foarte scurt dacă nu au aceste echipamente sau nu au avut reglementare în autorizaţiile de mediu, vom solicita revizuirea acestora şi va fi o obligaţie pentru toţi operatorii economici să deţină aceste echipamente şi dincolo de a le deţine vor fi obligaţi să comunice în timp real valorile chiar şi din timpul nopţii către ANPM, către APM Bucureşti sau Ilfov”, a precizat ministrul.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.