Preşedintele sloven Borut Pahor l-a desemnat, miercuri, pentru funcţia de prim-ministru pe Janez Jansa, care a mai condus Executivul în perioadele 2004-2008 şi 2012-2013, şi a cerut Parlamentului să îl accepte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jansa, în vârstă de 61 de ani, este preşedintele Partidul Democrat Sloven, de centru-dreapta. Într-o conferinţă de presă, el a spus că Guvernul său se va concentra, între altele, pe îmbunătăţirea sistemului sanitar naţional şi pe decentralizare.

Una dintre principalele lui sarcini va fi preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, pe care o va prelua la jumătatea anului 2021.

Apropiat al prim-ministrului ungar Viktor Orban, Jansa pledează de asemenea pentru un control mai strict al graniţelor pentru a preveni intrarea pe teritoriu a migranţilor ilegal.

Parlamentul urmează să îşi exprime opţiunea privind noua propunere, săptămâna viitoare, prin vot secret. 

Jensa îl va înlocui pe Marjan Sarec, politician de centru-stânga, care a demisionat luna trecută.

Nominalizarea a venit la o zi după ce PDS a făcut o coaliţie cu trei partide de centru-stânga şi conservatoare. Împreună, partidele au 48 dintre cele 90 de locuri din Parlament.

După ce va fi confirmat de Parlament, Jansa va avea la dispoziţie 15 zile să îşi prezinte Guvernul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.