Tichetele de masă, cadourile, turismul intern, decontarea transportului la serviciu şi serviciile de sănătate sunt principalele beneficii alese, în 2019, de angajaţii români care au acces la un sistem flexibil de acordare de beneficii extrasalariale, potrivit analizei anuale BenefitOnline.ro asupra industriei de beneficii extrasalariale din România, aflată la ediţia a treia, care mai arată că bugetul de beneficii total cheltuit pe site-ul companiei în 2019 a fost de 227 de milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prezent, 5% dintre angajaţii din mediul privat utilizează platforma BenefitOnline.ro.

”Sumele alocate de companii pentru beneficiile angajaţilor au ajuns anul trecut la 227 de milioane de lei (aproximativ 48 milioane de euro), faţă de 114 milioane de lei, în 2018. Angajaţii au direcţionat circa 77% din bugetele din 2019 pentru beneficii scutite total sau parţial de taxe”, arată analiza BenefitOnline.ro.

Datele analizează comportamentul a peste 183.000 de angajaţi, de la peste 300 de companii din mediul privat, care utilizau platforma de beneficii flexibile BenefitOnline.ro la finalul lui 2019. Aceştia reprezintă circa 5% din totalul forţei de muncă privată din România.

„Ne aşteptăm anul acesta la o creştere importantă a bugetelor de beneficii acordate prin BenefitOnline.ro până la aproximativ 350 de milioane de lei şi la un număr de 250.000 de utilizatori în platformă. O pondere semnificativă din sumele cheltuite în acest an va fi direcţionată către vacanţe în România, activităţi culturale sau abonamente sportive, acestea fiind şi categoriile care ne aşteptăm să înregistreze cele mai importante creşteri în 2020”, spune Stelian Bogza, cofondator BenefitOnline.ro.

În 2019, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în categoriile: turism intern (vouchere de vacanţă), sănătate (abonamente medicale, asigurări medicale, abonamente stomatologice), produse şi activităţi culturale (beneficii deductibile introduse anul trecut) şi produse din categoria telecom & electroIT. O diminuare procentuală s-a consemnat la beneficii precum cadouri, transport sau tichete de masă.

Bugetul mediu lunar oferit angajaţilor a fost de 400 lei

Bugetul mediu lunar pentru beneficii oferit fiecărui angajat de către compania angajatoare în 2019 a fost de aproximativ 400 de lei, buget brut.

În medie, angajaţii au cheltuit 230 de lei pentru o achiziţie din categoria beneficiilor flexibile pe BenefitOnline.ro. Platforma le oferă acestora şi posibilitatea de a cumula bugetele primite pe mai multe luni, dar unele achiziţii pot fi plătite inclusiv din bani proprii ai angajaţilor, prin intermediul cardului.

Cel mai scump beneficiu achiziţionat anul trecut a fost o vacanţă în România, în valoare de 12.000 de lei, pentru care angajatul a plătit cu vouchere de vacanţă. Voucherele de vacanţă sunt, alături de tichetele de masă, tichetele cadou şi tichetele culturale, principalele beneficii deductibile cumpărate în platforma BenefitOnline.ro.

Angajaţii vor putea cumpăra în 2020 bilete la festivaluri precum Untold şi Electric Castle cu tichete culturale.

Angajaţii beneficiază, începând de anul trecut, de o nouă categorie de beneficii deductibile, tichetele culturale, pe care le vor putea utiliza în platformă şi pentru plata diferitelor activităţi culturale, inclusiv bilete la festivaluri precum Untold, Neversea sau Electric Castle.

Tichetele culturale pot fi acordate lunar sau ocazional, în limita a 150 de lei, respectiv 300 de lei, pentru achitarea contravalorii de bunuri şi servicii culturale, precum: abonamente şi bilete la spectacole, festivaluri, târguri şi expoziţii, parcuri tematice, cărţi, manuale şcolare, albume muzicale, filme etc.

Cel mai nou beneficiu deductibil, tichetul cultural

Cel mai nou beneficiu deductibil, tichetul cultural, beneficiază de taxe 0% pentru angajator şi impozit pe venit de 10% pentru angajat, păstrând acelaşi sistem de taxare ca şi tichetele şi cardurile de masă acordate conform legislaţiei în vigoare, în limita unui tichet de masă / zi lucrătoare, şi voucherele de vacanţă acordate conform legislaţiei în vigoare, în limita a şase salarii minime brute / an / angajat.

În acelaşi timp, angajaţii pot primi de la angajatori mai multe beneficii cu taxe 0% de ambele părţi. De acelaşi sistem de taxare cu 0% taxe beneficiază şi serviciile medicale (abonamente sau asigurări) în limita a 400 euro / an, pensiile private (pilonul III) în limita a 400 euro / an, training-urile profesionale, decontarea transportului la serviciu, în condiţii specifice legislaţiei în vigoare, dar şi tichetele şi cardurile cadou pentru angajaţi şi copiii minori ai acestora, în limita a 150 lei/beneficiar, pentru evenimente precum Crăciun, Paşte, 1 Iunie şi 8 Martie (pentru angajate).

Pe de altă parte, pentru beneficiile în natură, angajatorii sunt taxaţi cu 2,25% şi angajaţii cu 41,5%. În această categorie sunt incluse, printre altele, tichetele şi cardurile cadou care depăşesc limitele prevăzute de lege, donaţiile către asociaţii şi ONG-uri precum şi toate produsele şi serviciile reduse din categoria ”Oferte speciale” ale platformei BenefitOnline.ro.

Majoritatea utilizatorilor platformei sunt femei, într-o proporţie puţin mai mare decât a bărbaţilor. Acestea au cheltuit mai mult pentru transport, sănătate, sport & wellness, modă & frumuseţe, activităţi culturale (tichete culturale, cel mai nou beneficiu deductibil disponibil), training-uri şi cursuri de limbi străine. În acelaşi timp, bărbaţii au alocat bugete mai mari pentru pensii private, produse Telecom & ElectroIT, HoReCa şi în categoria recent introdusă, Donaţii.

„Pensiile private devin un beneficiu tot mai interesant pentru toţi angajaţii şi ne aşteptăm la o creştere şi în perioada următoare, pe fondul unei tendinţe observate în ultimii 2-3 ani, când vârsta la care angajaţii contractează o pensie privată facultativă a început să scadă sub pragul de 30 de ani”, spune Adrian Sârbu, cofondator BenefitOnline. 

În prezent, BenefitOnline.ro listează 22 de categorii principale de beneficii flexibile şi oferte speciale, oferind, în total, 3.761 de beneficii unice de la peste 2.470 de furnizori.

Platforma BenefitOnline.ro este utilizată în acest moment de peste 187.000 de utilizatori de la companii care activează în industrii precum: Servicii (34,5%), IT & software (24,3%), Call center & BPO (18,7%), Producţie (10,6%), Retail (6,4%) şi Servicii Financiare (5,5%).

BenefitOnline, o companie Edenred, este platforma online cu cele mai multe beneficii extrasalariale pentru angajaţi din România, care oferă companiilor un flux complet pentru administrarea, raportarea şi integrarea în contabilitate şi salarizare a beneficiilor acordate angajaţilor, eficientizând politica de resurse umane şi susţinând angajatorii pe o piaţă a muncii extrem de competitivă.

În prezent, mai mult de 187.000 de utilizatori din România, de la peste 300 de companii, accesează platforma BenefitOnline.ro pentru a-şi alege singuri beneficiile extrasalariale, dintr-o paletă de 3.761 de beneficii disponibile, de la 2.470 de furnizori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.