PMP l-a propus,la consultările de la Cotroceni, pe Cristian Diaconescu pentru funcţia de prim-ministru, fiind considerat persoana potrivită pentru a strânge o majoritate în Parlament. Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat după consultările de la Cotroceni, că cea mai bună soluţie ar fi un guvern politic, de coaliţie, cu o majoritate şi că UDMR discută intrarea la guvernare după ce află numele premierului şi programul. Liderul USR Dan Barna a declarat, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că l-a propus pe Dacian Cioloş ca premier.iar preşedintele a luat act şi se va gândi până la finalul zilei. Preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a declarat după consultările cu preşedintele, că PSD şi-a exprimat disponibilitatea de a vota un guvern de specialişti în integralitatea sa sau un guvern de uniune naţională. Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că delegaţia liberală i-a prezentat preşedintelui decizia Biroului Executiv şi aşteaptă decizia şefului statului, pe care PNL o va susţine. Preşedintele Klaus Iohannis are miercuri, consultări cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare pentru a desemna un candidat la funcţia de premier, prima întâlnire fiind cea cu delegaţia PNL, urmată de PSD şi USR, apoi de restul formaţiunilor, ultimii fiind reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Tăriceanu, la Cotroceni: Soluţia optimă este un premier independent

UPDATE - Ponta: I-am spus domnului preşedinte că, dacă vrea de la Pro România un candidat care să facă o majoritate, acela sunt eu/ Opţiunea Pro România este un guvern stabil, de profesionişti

”Opţiunea Pro România este un guvern stabil, de profesinişti, un guvern de oameni care să se preocupe imediat de problemele stringente. Ce s-a schimbat din punctul ostru de vedere, faţă de acum 2 săptămâni este că atunci am avut o propunere-, un tehnocrat, care întrunea srijinul a două grupuri. Acum, în condiţiile în care cei de la PSD s-au răzgândit puţin, şi având în vedere decizia CCR care cere un candidat care să formeze o majoritate, deocamdată la Pro România opţiunile au fost un pic mai reduse”, a afirmat Ponta, după consultări.

”I-am spus domnului preşedinte că, dacă vrea de la Pro România un candidat care să facă o majoritate, acela sunt eu. Am făcut de patru ori majorităţi parlamentare aş putea să fac şi a cincea oară”, a adăugat Ponta.

Acesta a afirmat că parlamentarii formaţiunii vor vota un guvern de specialişti, dacă preşedintele nu-i va ”face surpriza” de a-l desemna.

”Ne-am arătat disponibilitatea de a discuta cu persoana pe care o va desemmna şi, dacă există o soluîţie bună pentru românia, un guvern profesionist, putem să sprijinim”, a spus Ponta.

UPDATE - ”Delegaţia PMP a venit în ideea propunerii unei variante constructive pentru că stabiltatea şi predictivilitatea sunt argumentele cele mai importante. Ne aflăm într-o situaţie foarte complicată, economic şi internaţional. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, România are un deficit de 4,6 în afara unui moment de criză”, a spus, miercuri, Cristian Diacolescu, propunerea PMP pentru funcţia de premier, după ieşirea de la consultări.

La rândul său, liderul PMP, Eugen Tomac, a afirmat că Diaconescu ”este persoana cea mai potrivită care poate forma un Cabinet rapid şi poate forma o majoritate”.

”Preşedintele a luat notă de propunerea noastră. Nu reprezentăm o ameninţare pentru niciun partid, avem capacitatea de a negocia o formulă de guvern politic”, a spus Tomac. 

Acesta a făcut referire la legile considerate importante de PMP - reducerea numărului de parlamentari la 300 şi alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

”Crizele politice sunt soluţionate de oameni politici (...) cred că soluţia este un guvern politic” a mai spus Tomac, întrebat dacă nu susţine varianta unui guvern tehnocrat.

UPDATE - ”Noi credem că în acest moment cea mai bună soluţie ar fi un guvern politic, de coaliţie, cu o majoritate, un guvern care este mai mult decât un guvern minoritar PNL. Dacă se poate gândi pe termen lung, e mai bine, pentru că până în noiembrie trebuie un guvern stabil. Nu susţinem ideea unui guvern tehnocrat, nu mai trebuie un experiment eşuat ca în 2016. Din punctul nostru de vedere, alegerile anticipate trebuie uitate, nu pot fi organizate, nu sunt o prioritate pentru cetăţeni, care aşteaptă altceva”, a declarat liderul UDMR Kelemen Hunor.

El a precizat că Uniunea nu a venit cu o nominalizare, a spus doar care ar fi soluţia politică după decizia CCR.
UDMR i-a mai transmis preşedintelui că OUG privind alegerile anticipate a fost o greşeală  şi nu poate rămâe aşa în Parlament, iar dacă CCR va spune că există elemente de neconstituţonalitate, atunci toată OUG trebuie uitată.
”Din punctul nostru de vedere, un guvern de coaliţie ar avea o şansă mai mare să ajungă până în noiembrie”, a subliniat Kelemen Hunor.
Liderul UDMR afirmă că se va discuta despre intrarea sau nu la guvernare, doar după ce se va decide cine este premierul desemnat şi ce program are acesta.

UPDATE - ”Este nevoie de o colaborare onestă mai largă pentru a scoate România din criză. USR şi-a exprimat dorinţa de a participa la guvernare, cu miniştri, ca să implementăm politicile pe care Alianţa USR-PLUS le susţine în spaţiul public. Premierul desemnat trebuie să aibă ca obiectiv alegerea primarilor în două tururi.  L-am propus pe Dacian Cioloş. Preşedintele a luat act, se va gândi până la finalul zilei. L-am întrebat pe preşedinte pentru planul pentru perioada următoare, nu a oferit o soluţie, a rămas rezervat”, a declarat Barna.

El a precizat că a  avut discuţia cu preşedintele despre alternativele de premier, nu a intrat în speculaţii pe acest subiect, pentru că trebuie văzut dacă există premisele unei majorităţi
”Obiectivul USR este să contribuie la ieşirea României din criză, USR va participa la acest demers”, a subliniat Barna.
El a precizat că în urma deciziei CCR, premierul desemat are ca obiectv să constituie o majoritate în Parlament.
”Sunt puţine scenarii fără PSD, care să constituie o majoritate fără PSD, dacă USR nu va face parte din ea”, a remarcat Dan Barna.

 

UPDATE - ”Data trecută am venit cu o soluţie concretă de a opri criza politică. Azi ne-am exprimat dsponibilitatea de a vota un guvern de specialişti în integralitatea sa  sau un guvern de uniune naţională. Având în vedere că peşedintele s-a antepronunţat, l-am informat că nu aveam de gând să venim cu o propunere. Nici măcar în componenţă. Decizia a fost de a prelungi această criză, vom vedea decizia de această dată”, a declarat Ciolacu.

 
El a afirmat că nici în visele cele mai rele nu s-ar gândi să voteze un Guvern condus de florin Cîţu, al cărui nume este vehiculat pentru nominalizarea ca premier.
”Nu vom vota niciun fel de guvern minoritar al PNL”, a subliniat Marcel Ciolacu.
El a susţinut că dacă s-ar fi luat act de majoritatea parlamentară făcută de PSD şi Pro România - în acest moent nu am mai avea criză.
”Cel mai important este să avem stabilItate în ţară”, a conchis Ciolacu.

 

UPDATE - "I-am prezentat preşedintelui Klaus Iohannis mandatul delegaţiei, decizia Biroului Executiv, aşteptăm decizia preşedintelui şi aşa cum am hotărât astăzi PNL va susţine decizia preşedintelui. Avem încredere în preşedintele României, între preşedinte şi PNL există un parteneriat pentru România şi avem convingerea că va lua decizia corectă pe care o vom susţine", a declarat Ludovic Orban, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni.

El a evitat să spună dacă s-a discutat despre un nume de candidat la funcţia de premier.

"Cu siguranţă că vom acţiona în litera şi spiritul Constituţiei şi vom încerca să strângem o majoritate", a spus el.

De asemenea, întrebat despre alegerile anticipate, el a afirmat că PNL acţionează în conformitate cu prevederile constituţionale şi îşi urmează linia politică.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Orban: PNL va susţine decizia care va rezulta în urma consultărilor preşedintelui cu partidele parlamentare

ŞTIREA INIŢIALĂ - Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, la Palatul Cotroceni, reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice parlamentare, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Consultările încep la ora 16:00, primii fiind invitaţi reprezentanţii PNL. De la ora 16.30 sunt aşteptaţi cei ai PSD, iar de la 17.00 - delegaţia USR. Ulterior, vor merge la consultări reprezentanţii UDMR (17.30), PMP (18.00), ALDE (18.30), grupul parlamentar Pro Europa (19.00) şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale (19.30).

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că Ludovic Orban şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat şi că a convocat pentru miercuri consultări cu partidele pentru desemnarea unui nou premier. Iohannis a precizat că miercuri ar putea avea loc ”o desemnare” şi că se va asigura că face ”o desemnare bună”.

Iohannis a explicat că gestul lui Orban este determinat de expirarea termenului de 15 zile în care ar fi trebuit ca Guvernul să primească votul de învestitură, acuzând din nou PSD pentru această situaţie.

Şeful statului a spus că Ludovic Orban rămâne prima sa opţiune pentru premier.

Întrebat dacă are ceva să reproşeze premierului Ludovic Orban, Iohannis a răspuns: ”Dimpotrivă, sunt foarte mulţumit de munca depusă de domnul Orban în calitate de premier, după aceea în calitate de premier interimar”. 
 
"Nu doar că nu aş avea ce să-i reproşez, chiar aş avea pentru ce să-l laud, iar procedura în Parlament  nu s-a blocat fiindcă Ludovic Orban a făcut sau nu a făcut ceva anume, întreg blocajul s-a produs din cauza PSD-ului care mai întâi a tras de timp cu audierile (...), după care termenul la care s-a pus votul pentru învestitură a fost termenul maximal admis în Regulamentul activităţilor comune ale celor două Camere, deci se vede clar intenţia de a bloca acest demers. Pentru a debloca întregul demers, domnuol Ludovic Orban şi-a depus mandatul de premier desemnat şi mergem mai departe. România nu are nevoie de blocaje, sunt suficiente probleme care trebie rezolvate, nu avem nevoie de astfel de blocaje a încheiat Iohannis”, a afirmat preşedintele.
 
Biroul Executiv al PNL se va reuni, miercuri, de la ora 11.00, pentru a discuta mandatul cu care partidul va merge la consultările de la Cotroceni. Preşedintele organizaţiei PNL Sector 2, Monica Anisie, a spus că, în opinia sa, "premierul actual al României, Ludovic Orban, este cea mai bună soluţie pentru România” şi speră ca şi colegii săi să considere acelaşi lucru.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că o delegaţie din partea PSD va merge la consultări cu preşedintele, adăugând  că a trecut "peste orgoliile de partid” şi peste vocile din PSD care cereau ca social-democraţii să revină la putere şi a propus pe cineva din afara partidului, însă preşedintele "a preferat să prelungească criza”.

Ciolacu susţine că PSD ar vota un guvern "de specialişti” sau unul de uniune naţională. "Dacă se vine cu un guvern de specialişti sau se doreşte un guvern de uniune naţională, nu avem nicio problemă”, a declarat Ciolacu.
 
Acesta a spus că ar vota o echipă de tehnocraţi condusă de Nicolae Ciucă sau Bogdan Aurescu sau PSD ar intra "fără probleme” într-un guvern de uniune naţională. În a doua variantă, Ciolacu a evitat să spună cine ar urma să facă parte din guvern.  "Noi am creionat o majoritate, este posibil să o creionăm din nou”, a mai spus Ciolacu. 
 
La rândul lor, reprezentanţii USR au anunţat că la Cotroceni va merge o delegaţie formată din Cătălin Drulă, Stelian Ion, Cristina Prună, Ionuţ Moşteanu şi Dan Barna. Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat că USR îl va propune, miercuri, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, tot pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier. Barna a spus că USR este dispusă să intre la guvernare pentru a asigura legislaţia care prevede alegea primarilor în două tururi de scrutin.
 
CCR a admis sesizarea PSD şi a decis luni că există un conflict juridic între Parlament şi preşedinte în ceea ce priveşte nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier. Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să facă o nouă nominalizare de premier, argumentul Curţii fiind că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.

Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.