Liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică, Constantin Bucuroiu, afirmă că sunt anumite societăţi care ”încearcă să lege nişte contracte şi comenzi cu MAPN” dar că sindicaliştii sunt totuşi nemulţumiţi de declaraţiile ministrului Apărării privind industria de apărare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Anul acesta, în timpul Guvernului Orban, după discuţiile pe care le-am avut cu Ministerul Economiei şi Finanţele am reuşit să obţinem un 54 de milioane lei, dar nu sunt suficienţi. L-am rugat pe ministrul Virgil Popescu să fim sprijiniţi ca la rectificarea de buget să obţinem o sumă mai mare. Pe partea cealaltă, cu Ministerul Apărării Naţionale, în momentul de faţă putem spune că sunt anumite societăţi care încearcă să lege nişte contracte şi comenzi cu MAPN, dar suntem totuşi nemulţumiţi de declaraţiile ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, privind industria de apărare. Discutăm despre achiziţiile Ministerului Apărării Naţionale, achiziţii care pe noi ne nemulţumesc în continuare din cauza lipsei unui offset real. Contestăm în continuare şi pe linia asta este un dialog destul de contradictoriu între sindicate şi MAPN şi văd foarte multe inadvertenţe între declaraţiile MAPN şi declaraţiile Ministerului Economiei. În timp ce Virgil Popescu, ministrul Economiei, spune că nu se vor mai face achiziţii fără offset, Ministerul Apărării Naţionale declară că mergem, deocamdată, cu achiziţii Guvern la Guvern care exclud offsetul având la bază reglementările UE”, a declarat Bucuroiu pentru jurnaldedambovita.ro. 

El a spus că o altă problemă este că s-a făcut o achiziţie de 382 de camioane IVECO, unde se spune că offsetul începe de la maşina cu numărul 301.

”Dar, întreb eu, de ce de la maşina 301, de ce nu de la maşina 1? De ce nu se începe cu un offset de 10% de la maşina cu numărul 1, astfel încât anumite componente să le producem direct în România, iar la maşina cu numărul 30 sau 50... să mărim la 25-30% şi aşa până când ajungem la maşina 301... la 100% offset. De ce umblăm cu tot felul de şmecherii şi tertipuri din acestea, pentru că eu maşina 301 o iau peste 2 ani. Păi, noi avem nevoie ca în industria de apărare fiecare leuţ pe care îl dăm pe achiziţii din afară să se întoarcă în ţară”, afirmă liderul sindical.

Ministrul Apărării Nicolae Ciucă a afirmat recent, referindu-se la achiziţia de camioane militare IVECO, că, începând cu cel de-al 301-lea camion din cele 942, acestea se vor produce în România, locul în care vor fi produse urmând să fie decis de furnizor împreună cu structura responsabilă din Ministerul Economiei, Oficiul de Compensare a Achiziţiilor de Tehnică Specială.

Ministrul a explicat, într-un interviu pentru Ora armatei, că achiziţia camioanelor IVECO a fost făcută în mai multe secvenţe.

”Am avut o secvenţă, un contract subsecvent, ca să vorbim mai concret, în care am achiziţionat 173 de astfel de mijloace, ulterior, atunci când au fost create condiţiile tehnice să poată să fie derulată procedura şi încheierea un contract-cadru pentru achiziţia atât a autocamioanelor, cât şi a platformelor derivate necesare înzestrării Armatei României, s-a întâmplat şi astăzi vorbim despre un contract de aproximativ 2.900 de camioane, într-un prim acord de 942 de camioane”, a declarat Ciucă.

El a precizat că, ”începând cu cel de-al 301-lea camion, acestea se vor produce în România”.

”Unde anume - este decizia furnizorului împreună cu structura responsabilă din Ministerul Economiei, şi anume Oficiul de Compensare a Achiziţiilor de Tehnică Specială, şi aceasta urmează să se concretizeze într-o decizie, sperăm noi, cât mai curând posibil. Nu este vorba de speranţa noastră, ci este vorba de obligativitatea din contract pentru că, încă o dată, cel de-al 301-lea mijloc auto trebuie să fie integrat în România”, a adăugat ministrul Apărării, subliniind că această cifră este ”cât se poate de corectă”, pentru că, în baza contractului de offset, 80 la sută din valoarea contractului fără TVA trebuie să se întoarcă în economia naţională.

Ulterior, Nicolae Ciucă a declarat că există o decizie la nivelul Guvernului ca, indiferent de procedura de achiziţie, aceasta să aducă beneficii industriei româneşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.