Gui Minhai, cetăţean suedez şi librar din Hong Kong, a fost condamnat de China la 10 ani de închisoare pentru „furnizarea ilegală de informaţii peste hotare”, într-un caz controversat de mai bine de cinci ani, scrie presa britanică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gui a fost închis şi eliberat din închisori chineze de mai multe ori în ultimii cinci ani. El este cunoscut că a publicat cărţi despre vieţile personale ale unor membri ai Partidului Comunist Chinez. Grupurile activiste pentru drepturile omului condamnă „pedeapsa dură” şi cer eliberarea bărbatului.

El a fost unul dintre cei cinci care deţineau o mică librărie în Hong Kong. În 2015, toţi cinci au fost daţi dispăruţi în diverse perioade. Între timp, patru au fost eliberaţi, doar Gui a rămas în detenţie.

Aparent, Gui a pledat „vinovat” în proces şi a transmis marţi, prin reprezentantul din oficiu, că nu va face apel după ce a fost anunţat verdictul.

Curtea de judecată a precizat că cetăţenia chineză a fost restabilită în 2018. Nu este clar dacă Gui a renunţat la cea suedeză, dar China nu recunoaşte dubla cetăţenie în general.

Organizaţia Amnesty International a cerut marţi eliberarea imediată a lui Gui. „Dacă China nu poate oferi dovezi concrete, credibile şi acceptabile ale infracţiunilor pe care aparent Gui le-a comis, el trebuie eliberat imediat şi necondiţionat”.

Cazul lui Gui a fost mediatizat prima dată în 2015, când a dispărut din Tailanda şi a apărut în China. După dispariţia lui, s-a spus că a fost sechestrat de agenţi chinezi. Oficialităţile chineze au spus că Gui şi alţi patru bărbaţi au mers, voluntar, în China. Înainte de dispariţia din 2015, aparent Gui pregătea o carte despre viaţa amoroasă a liderului chinez Xi Jinping.

Librarul a mărturisit că a fost implicat într-un accident fatal în urmă cu mai mult de un deceniu - mărturisire despre care susţinătorii lui spun că a fost forţată. El a fost închis timp de 2 ani şi rearestat la câteva luni după eliberare, în timp ce călătorea spre Beijing împreună cu doi diplomaţi suedezi.

China a dat publicităţii apoi un interviu video cu Gui, în care el acuza Suedia că i-a „senzaţionalizat” cazul.

Grupurile activiste pentru drepturile omului au spus că înregistrarea demonstra că declaraţia a fost forţată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.