Creştin-democraţii germani (CDU) au anunţat luni că vor organiza un congres pe 25 aprilie, pentru a desemna un nou succesor al cancelarului Angela Merkel, încercând să rezolve o criză care slăbeşte controlul partidului asupra puterii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia referitoare la organizarea congresului survine în condiţiile în care CDU a obţinut duminică cel mai slab rezultat din istoria sa în alegerile din Hamburg. Partidul a fost penalizat pentru tentativa de a colabora cu o formaţiune de extremă-dreapta într-un land din estul Germaniei.

Discuţiile despre succesiunea lui Merkel au ajuns în centrul atenţiei în această lună, când lidera partidului Annegret Kramp-Karrenbauer a anunţat pe neaşteptate că nu mai doreşte să o înlocuiască pe mentorul ei, Angela Merkel.

”Un nou preşedinte sau o nouă preşedintă va fi ales la congresul partidului. Acesta este un semnal clar pentru candidatul CDU pentru postul de cancelar”, a afirmat Kramp-Karrenbauer despre congresul din 25 aprilie.

Merkel, cancelar de aproape 15 ani, a anunţat că nu va mai candida în viitoarele alegeri federale, care vor avea loc în octombrie 2021.

Kramp-Karrenbauer, însărcinată de partid să organizeze transferul, a anunţat că a convenit programul şi procedura cu cei patru candidaţi care şi-au anuţat până în prezent intenţia de a candida.

Cei patru sunt Armin Laschet, premier al landului Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land din Germania; Friedrich Merz, care a pierdut la limită, în 2018, funcţia de preşedinte în faţa lui Kramp-Karrenbauer; Hministrul Sănătăţii Jens Spahn; şi Norbert Roettgen, şeful comisiei pentru Afacei Externe din Parlament.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.