Prim-ministrul malaezian, Mahathir Mohamad, în vârstă de 94 de ani, şi-a prezentat luni demisia regelui, a anunţat biroul său după ce aliaţii politici au încercat să-i răstoarne guvernul, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mahathir, cel mai în vârstă lider de pe planetă, "a trimis o scrisoare în care ţi-a prezintat demisia din funcţia de premier al Malaeziei", a afirmat biroul său. 

Adversarii premierului Anwar Ibrahim, provenit din coaliţia care câştigase alegerile legislative din 2018 şi care l-a propulsat la putere pe Mahathir, au încercat să formeze cu membrii opoziţiei un nou guvern. 

Ei intenţionau să-l excludă pe Anwar, precum şi mare parte dintre deputaţii partidului său, împiedicându-l astfel să devină şeful guvernului. 

Anwar şi Mahathir aveau o relaţie conflictuală, dar s-au împăcat pentru alegerile din 2018 iar Mahathir a promis de mai multe ori să cedeze puterea fostului său duşman. 

Mahathir, care a fost prim-ministru între 1981 şi 2003, a condus coaliţia aflată în opoziţie, Pakatan Harapan, către prima sa victorie de la independenţa Malaeziei în 1957, câştigând alegerile în mai 2018. 

Victoria lui Mahathir a marcat sfârşitul mandatului lui Najib Razak, care se afla la putere din 2009 şi a cărui reputaţie a fost afectată de scandalul de corupţie în care 2,6 miliarde de dolari au fost furaţi dintr-un fond guvernamental pe care îl administra, din care 681 de milioane ar fi ajuns chiar în buzunarele sale.

Mahathir a fost membru UMNO în primul său mandat de prim-ministru şi a jucat un rol-cheie în a-l ajuta pe protejatul său, Najib, să fie ales prim-ministru în 2009.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.