Salvamontiştii din Neamţ au intervenit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru recuperarea unui bărbat care a fost surprins de vremea rea – rafale puternice de vânt şi vizibilitate scăzută sub patru metri - în zona înaltă a Masivului Ceahlău. Acţiunea, considerată ”la limita factorilor de risc acceptaţi”, s-a finalizat cu succes.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Salvamont Neamţ a finalizat cu succes o operaţiune de salvare derulată în zona înalta a Masivului Ceahlău. Acţiunea de căutare/salvare s-a declanşat în jurul orei 23.00, în urma apelului prin 112. Victima, un cetăţean din judeţul Neamţ, a fost surprinsă în apropierea abruptului din zona Gardul Stanilelor de rafalele de vânt foarte mari şi vizibilitatea care uneori scădea sub 4 m şi dezorientat a apelat serviciul de urgenţă 112”, a transmis, duminică dimineaţă, Salvamont Neamţ.

Salvamontiştii au precizat că victima avea un echipament care-l proteja termic, însă condiţiile de orientare şi parcurgere a traseelor din zona platoului, noaptea, fără vizibilitate şi cu rafale de vânt deosebit de puternice, necesită o pregătire mult mai temeinică şi un echipament performant.

”Fără lumina, fără GPS, fără nicio altă posibilitate de orientare este greu credibil că ar fi rezistat termic până dimineaţă. Un alt risc major îl constituia vecinătatea pereţilor care străjuiesc întreaga zonă prin eventualitatea prăbuşirii în gol aproape în orice direcţie ar fi continuat deplasarea. Echipa de permanentă din Baza Salvamont Dochia a reuşit să-l găsească în timp util şi să-l conducă spre Cabana Dochia”, a mai transmis Salvamont.

Potrivit sursei citate, la reuşita acţiunii a contribuit şi suportul tehnic al dispeceratului din Baza Durău.

”Având în vedere condiţiile meteo actuale din zona înalta a Masivului Ceahlău, considerăm operaţiunea ca fiind una la limita factorilor de risc acceptaţi în operaţiunile de salvare montană”, au mai transmis salvamontiştii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.