Cei şase români de pe nava Diamond Princess care au cerut să fie repatriaţi au fost aduşi în ţară, sâmbătă dimineaţă, cu o aeronavă militară care a aterizat la Baza Aeriană 90. Aeronava C-27J Spartan este configurată pentru misiuni de evacuare medicală şi are instalată o cameră specială de izolare, a transmis MApN. Ei vor rămâne în carantină 14 zile, testele făcute înainte de îmbarcarea în avion la Tokyo fiind negative pentru infecţia cu coronavirus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Potrivit Ministrerului Apărării Naţionale (MApN), o aeronavă de tip C-27J Spartan aparţinând Forţelor Aeriene Române a efectuat sâmbătă, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, un zbor pe ruta Bucureşti – Berlin şi retur, pentru aducerea în ţară a şase cetăţeni români repatriaţi din Japonia.

FOTO: MApN
FOTO: MApN

Cei şase cetăţeni au fost transportaţi din Japonia în Germania cu zboruri de evacuare medicală desfăşurate în cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.

Aeronava, configurată pentru misiuni de evacuare medicală şi având instalată o cameră specială de izolare, a fost operată de un echipaj condus de locotenent-comandorul Romeo Gârz şi a avut la bord o echipă medicală aparţinând SMURD Bucureşti.

Transportul a fost realizat cu respectarea întocmai a măsurilor pentru protecţia personalului şi a tehnicii, obligatorii în astfel de situaţii.

FOTO: MApN
FOTO: MApN

La rândul său, Ministerul Sănătăţii a precizat că este vorba despre doi pasageri şi patru membri ai echipajului, ei fiind examinaţi medical înainte de îmbarcare, testaţi pentru noul coronavirus (COVID-19), testele fiind negative.

"În România, conform procedurilor, cele 6 persoane vor rămâne încă 14 zile sub supraveghere medicală într-un spaţiu special destinat din Bucureşti, în care sunt respectate condiţiile de izolare. Ministerul Sănătăţii va informa cu privire la starea lor de sănătate", arată MS.

Conform sursei citate, nava de croazieră Diamond Princess este în carantină din 3 februarie în portul Yokohama.

FOTO: MApN
FOTO: MApN

ŞTIREA INIŢIALĂ - Aeronava MApN a aterizat, în jurul orei 7.20, la Baza Aeriană 90, unde aşteptau mai multe echipaje SMURD.

Şeful DSU, Raed Arafat, a spus, sâmbătă dimineaţă, la Digi 24, că românii vor rămâne 14 zile în carantină, fiecare urmând să aibă încăperea lui. Dacă apar simptome, ei vor fi duşi la spital, iar dacă nu, vor fi testaţi din nou înainte de a pleca acasă.

El a mai spus că locul unde vor fi ţinuţi în carantină este sigur şi nu există vreun pericol pentru nimeni.

Cei şase cetăţeni români de pe nava Diamond Princess care au cerut repatrierea au avut rezultate negative la testul pentru infecţia cu COVID-19, a afirmat MAE.

Conform sursei citate, toţi cei şase cetăţeni români care şi-au exprimat dorinţa de a reveni în ţară au fost îmbarcaţi la bordul aeronavei puse la dispoziţie, în cadrul mecanismului european de protecţie civilă, de către guvernul italian. Anterior îmbarcării aceştia au fost testaţi de către echipa medicală mobilă, rezultatele testărilor fiind negative pentru infecţia cu COVID-19 (Coronavirus). Aeronava a decolat de la Tokyo şi a aterizat în cursul nopţii la Berlin, de unde cetăţenii români au fost preluaţi de către o aeronavă pusă la dispoziţie de către Ministerul Apărării Naţionale.

Cu privire la cei doi cetăţeni români infectaţi cu COVID-19, MAE a menţionat că aceştia sunt în continuare spitalizaţi în Japonia, iar starea acestora de sănătate este bună.

Ambasada României la Tokyo este în legătură cu cei doi cetăţeni români spitalizaţi, cât şi cu ceilalţi nouă cetăţeni români, membri ai echipajului, care au decis să rămână pe vasul de croazieră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.