Instituţiile fac din nou apel la populaţie să nu mai apeleze abuziv 112, întrucât se mobilizează forţe impresionante şi ar putea fi întârziate intervenţiile în situaţii reale, la oameni care chiar au nevoie de ajutor. Opt secunde a durat apelul prin care un bărbat a anunţat, joi, că a pus o bombă la un mall din Bucureşti. Cinci instituţii au intrat în alertă, fiind mobilizaţi inutil 100 de oameni şi evacuaţi peste o mie de clienţi, după un apel de pe o cartelă prepay, sub umbrela anonimatului, transmit STS, SRI, IGSU, IGPR şi IGJR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

STS, SRI, IGSU, IGPR şi IGJR au transmis, joi după-amiază, un ocmunicat de presă comun în care fac apel la populaţie să nu mai apeleze abuziv numărul 112.

”8 secunde a durat apelul la 112 prin care un bărbat ameninţa că a pus o bombă la un mall din Bucureşti. 5 instituţii au intrat în alertă. 100 de specialişti s-au mobilizat la faţa locului. 2 ore a durat intervenţia echipajelor. Peste 1000 de persoane au fost evacuate din mall”, au transmis instituţiile semnatare.

Potrivit acestora, apelul la 112 a fost făcut la ora 12:17:59 de pe o cartelă prepay.

”Sub umbrela anonimatului au fost alertate inutil echipajele de intervenţie, activitatea şi traficul în zonă au fost perturbate. Cei evacuaţi au trăit momente de panică, iar acum Poliţia face cercetări pentru a stabili cine se face vinovat. Apelarea numărului unic de urgenţă 112 în situaţii care nu reprezintă un pericol pentru viaţă, proprietate sau mediu, produce întârzieri în preluarea apelurilor care anunţă urgenţe reale. Apelarea falsă poate irosi clipe din viaţa altei persoane care sună după ajutor, poate împiedica sau întârzia salvatorii să ajungă la un om aflat în pericol şi, uneori, acel om poate fi cineva drag ţie”, au mai transmis instituţiile.

Autorităţile au intervenit, joi, la Veranda Mall din Capitală după ce, printr-un apel la 112, a fost anunţată plasarea unui dispozitiv explozibil în clădire.

După intervenţia pirotehniştilor, specialiştii IGPR şi ai SRI nu au găsit niciun dispozitiv explozibil.

Curtea Constituţională a decis marţi că ordonanţa de urgenţă care reglementează vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul şi prevede stocarea datelor este neconstituţională.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.