Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că vor fi plantate "de la zero" 2.500 de păduri noi, peste 1.000 de hectare de terenuri degradate şi vor fi completate 7.000 de păduri tinere, în cadrul celei mai mari campaniii de împădurire din România din ultimul deceniu. Peste 50 de milioane de puieţi au fost pregătiţi pentru programul din acest an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a prezentat,  la Pepiniera Cozieni (Pădurea Pustnicu), planul celei mai mari campanii de împădurire din România realizată în ultimul deceniu, numită "Românii plantează: o pădure cât o ţară!".

"Astăzi, peste 1.100 de pepiniere ale Regiei Naţionale a Pădurilor - ROMSILVA şi sute de pepiniere ale ocoalelor silvice private sunt pregătite cu peste 50 de milioane de puieţi pentru întregul program de anul acesta. Circa 33 de milioane dintre aceştia vor porni în următoarele zile spre cele 13.000 de şantiere active în campania de primăvară. Apoi, aceleaşi pepiniere vor livra alte aproape 20 de milioane de puieţi în campania de toamnă. Statistic vorbind, dacă ar fi să facem o medie zilnică de puieţi plantaţi în primăvară, aceasta ar fi de jumătate de milion de puieţi pe zi”, a declaratCostel Alexe.

Cele 13.000 de şantiere de împădurire deschise în campania de primăvară sunt în toate judeţele ţării. Numărul cel mai mare de puieţi va ajunge în judeţele Maramureş, Cluj, Suceava, Braşov, Sibiu, Harghita, Bistriţa, Argeş şi Vâlcea. Astfel, în fiecare dintre aceste judeţe intens exploatate forestier, cu păduri neregenerate natural, vor fi plantaţi între 1 milion şi 6,6 milioane de puieţi.

Cât priveşte numărul cel mai mare de şantiere de împădurire din cadrul campaniei, acestea sunt organizate în judeţele cu cele mai multe tăieri ilegale constatate: Maramureş (440 şantiere), Sibiu (1.210 şantiere) şi Bistriţa (peste 600 şantiere).

Conform sursei citate, vor fi plantate peste 2.500 de păduri de la zero şi completate alte 7.000 de păduri tinere. Cele mai multe păduri plantate de la zero vor fi în judeţele: Suceava (360), Maramureş (140) şi Sibiu (90). Totodată, campania cuprinde şi începerea lucrărilor la centura verde a municipiului Oradea (65 ha), dar şi la perdeaua de protecţie a autostrăzii A2 din judeţul Constanţa (24 ha). 

În acelaşi timp, vor fi împădurite şi terenurile degradate, de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, identificate cu sprijinul ACOR, în baza unui protocol de colaborare semnat cu MMAP.

"Cei 50 de milioane de puieţi vor fi completaţi de alte milioane, imediat după ce finalizăm identificarea terenurilor degradate. Acestea vor fi împădurite în toamna acestui an. Am semnat un protocol cu ACOR prin care primăriile din ţară ne vor sprijini să avem această evidenţă care îi lipseşte acum României. Deja, avem semnale din ţară legate de sute de hectare de terenuri într-o astfel de situaţie. Cele mai mari suprafeţe au fost identificate în judeţele Olt (200 ha), Galaţi (133 ha), Vaslui (165 ha), Tulcea (70 de ha)”, a mai spus Costel Alexe.

La această campanie sunt aşteptaţi să se alăture toate organizaţiile neguvernamentale interesate, agenţi economici, autorităţi publice locale şi naţionale, şcoli şi voluntari.

"În cele mai multe şantiere vor planta oameni de specialitate: personalul silvic din ocoalele de stat şi private alături de operatori specializaţi. În total, vorbim de mii de oameni implicaţi. Vrem să-i avem pe români alături de noi! Pe cât mai mulţi! Pentru ei am numit campania: Românii plantează: o pădure cât o ţară! Vrem ca ziua de 21 martie să fie ziua românilor care plantează. În fiecare judeţ din ţara asta vom avea până la 3 şantiere deschise celor care vor să dea o mână de ajutor într-o campanie cum nu a avut România vreodată. Le organizam de aşa manieră încât să plantăm alături de români în weekend-uri”, a subliniat Costel Alexe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.