Preşedintele american Donald Trump l-a numit miercuri pe ambasadorul Statelor Unite în Germania, Richard Grenell, un susţinător puternic al politicilor sale, în funcţia de director interimar al serviciilor naţionale de informaţii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Rick a reprezentat ţara noastră extrem de bine şi aştept cu nerăbdare să lucrez cu el”, a scris Trump pe Twitter.

Preşedintele i-a mulţumit totodată lui Joseph Maguire ”pentru activitatea extraordinară pe care a desfăşurat-o” ca director interimar al serviciilor naţionale de securitate, începând din luna august a anului trecut.

Grenell, care are reputaţia de a fi dur uneori, a fost extrem de loial faţă de Trump într-o perioadă în care preşedintele republican rămâne sceptic în relaţia cu comunitatea serviciilor de informaţii.

Trump a avut o relaţie tensionată cu Dan Coats, care a demisionat în august din funcţia de director al serviciilor naţionale de informaţii.

Coats a susţinut evaluarea comunitării serviciilor de informaţii americaner potrivit căreia Rusia s-a amestecat în alegerile prezidenţiale americane din 2016, cu obiectivul de a-l susţine pe Donald Trump în faţa rivalei sale democrate, Hillary Clinton.

Trump a obiectat şi faţă de analizele comunităţii pentru informaţii în probleme majore – de la programul nuclear al Iranului la Coreea de Nord – care au intrat în conflict cu propriile sale analize.

Grenell, care s-a declarat în mod deschis ca fiind homosexual, a oferit consultanţă mai multor republicani de rang înalt, înainte de a fi purtător de cuvânt american la Naţiunile Unite, în timpul administraţiei lui George W. Bush.

El a provocat controverse de la sosirea sa în Germania în 2018, cu un stil de diplomaţie neortodox, care a surprins mulţi parlamentari şi oficiali guvernamentali germani.

Un parlamentar german a declarat în această lună că Grenell este mai puţin preocupat de construirea unor relaţii mai strânse cu Germania decât să îi facă pe plac preşedintelui Trump.

”Acţiunile sale au audienţa unei singure persoane: preşedintele Statelor Unite”, a spus parlamentarul.

În 2018, Germania a solicitat guvernului american să clarifice remarcile lui Grenell, după ce acesta a declarat unui site de orientare de dreapta că vrea să susţină ”alţi conservatori” în Europa.

În luna august, Grenell a declarat agenţiei germane de presă dpa că reticenţa Germaniei de a cheltui mai mult pentru apărare şi continua sa dependenţă de trupele americane pentru protecţie este ”jignitoare”.

Directorul pentru servicii naţionale de informaţii, post creat după atentatele din 11 septembrie 2001 din Statele Unite, coordonează 17 agenţii de informaţii civile şi militare, inclusiv CIA.

Numirea lui Grenell ca director interimar, în loc de director permanent, nu are nevoie de confirmarea Senatului.

Senatorul Mark Warner, democratul cel mai proeminent din Comisia pentru Informaţii din Senat, a spus că decizia lui Trump pare a fi ”un efort de a ocoli autoritatea constituţională a Senatului de a oferi consultanţă şi consimţământ pentru o astfel de poziţie de importanţă majoră pentru securitatea naţională”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.