Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele pentru numirea şefilor Parchetului General, DNA şi DIICOT, în condiţiile în care candidaţii nominalizaţi la PG şi la DIICOT aveau avizul negativ al CSM. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, referindu-se la numirile la conducerile Parchetului General şi DIICOT, în pofida avizului negativ al CSM, că propunerile ministrului Justiţiei i s-au părut corecte, în timp ce avizul CSM i s-a părut parţial superficial, precizând însă că a ţinut cont de acesta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - ”Trei candidaţi care mi-au fost propuşi de ministrul Justiţiei după un proces de selecţie pe care l-am găsit foarte bine organizat, foarte transparent, foarte corect făcut, deja numărul foarte mare de candidaţi care s-au înscris la acele interviuri ne arată că a fost o competiţie deschisă. În fine, după ce propunerile dlui ministru au fost concretizate, ele au fost trimise la CSM, care a avut păreri uşor diferite. Având în vedere că am avut pe de-o parte propunerile ministrului, pe care le-am găsit foarte bine elaborate, foarte bine motivate, şi pe de cealaltă parte avizul CSM-ului, care mi s-a părut, parţial, destul de superficial, am considerat corecte propunerile făcute de domnul ministru Predoiu şi am numit pe cei trei candidaţi pe funcţie”, a explicat preşedintele.

Iohannis a precizat că este foarte important de subliniat că s-a încheiat interimatul la marile Parchete.
"Pe de altă parte, m-am bucurat că selecţia organizată de dl ministru Predoiu a scos la iveală trei candidaţi pe care îi consider foarte buni şi mi-a făcut mare plăcere să îi numesc pe funcţie", a spus el.
Întrebat despre recomandarea Comisiei Europene de a se ţine cont de avizele negative, şeful statului a afirmat: "Există o recomandare care spune să se ţină cont şi pot să vă spun că am ţinut cont".
"Mi-am făcut timp, am citit şi ce mi-a scris dl ministru, foarte bine documentat, şi aţi văzut că şi după avizul CSM a revenit cu completări, cu lămuriri, am citit şi ce a scris CSM-ul", a declarat el.
Întrebat de ce i s-a părut superficial avizul CSM, Iohannis a replicat: "Vă rog să citiţi avizele şi o să vă daţi seama imediat".

ŞTIREA INIŢIALĂ - Conform Administraţiei prezidenţiale, preşedinteleKlaus Iohannis, a semnat joi, următoarele decrete:

- Decret pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a doamnei Gabriela Scutea, pe o perioadă de 3 ani;

- Decret pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a domnului Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de 3 ani;

- Decret pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a doamnei Elena-Giorgiana Hosu, pe o perioadă de 3 ani.

Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosuu au avut avize negative din partea CSM, Nicu Bologa fiind avizat pozitiv. Avizul CSM este consultativ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.