Autorităţile malaeziene nu au exclus niciodată ideea ca avionul dispărut în urmă cu şase ani să fi fost prăbuşit de un pilot sinucigaş, a spus miercuri fostul prim-ministru Najib Razak, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Najib, care era prim-ministru când avionul Malaysia Airlines cu 239 de oameni la bord a dispărut în urmă cu şase ani, a făcut acest precizări după ce fostul premier australian Tony Abbott a spus că liderii malaezieni au luat în considerare de la început că Zaharie Ahmad Shah, căpitanul aeronavei, ar fi comis crimă în masă.

„Am înţeles clar de la vârful Guvernului malaezian că de la început ei au crezut că a fost o crimă-sinucidere a pilotului”, a spus Abbott într-un documentar Sky News despre tragedie, difuzat miercuri.

Najib a declarat pentru Free Malaysia Today că oficialii au luat în considerare acest scenariu în ancheta lor, dar au ales să nu facă publică această viziune.

„Ar fi fost considerat incorect şi iresponsabil din punct de vedere legal, având în vedere că nu fuseseră găsite cutiile negre şi înregistrările din cabină, şi, prin urmare, nu exista o dovadă concludentă dacă pilotul a fost unicul responsabil sau răspunderea a fost comună”, a spus Najib. „Trebuie să subliniez că acest posibil scenariu nu a fost niciodată exclus în timpul eforturilor de căutare şi în timpul investigaţiilor, pentru care nu a fost precupeţit niciun efort”.

Ministrul malaezian al Transporturilor a refuzat să comenteze. Autorităţile au spus iniţial că nu exista ceva suspect în istoricul pilotului, legat de antrenamente sau de sănătatea mintală, dar nu au exclus posibilitatea ca aeronava să fi fost, deliberat, deturnată.

Najib a mai spus că autorităţile aveau mai multe motive să îl suspecteze pe Zaharie, inclusiv pentru că el avea acasă un simulator de zbor şi că din cercetări a rezultat că emiţătoarele avionului au fost oprite la scurt timp după ce a părăsit spaţiul aerian malaezian.

Zborul MH370, de la Kuala Lumpur spre Beijing, a devenit unul dintre misterele din aviaţie, după ce a dispărut pe 8 martie 2014.

Malaezia, China şi Australia au anulat, în ianuarie 2017, o căutare subacvatică de doi ani în sudul Oceanului Indian, care a costat 130 de milioane de dolari, după ce nu au găsit nicio urmă a avionului.

O a doua căutare, care a durat trei luni, a fost condusă de firma americană Ocean Infinity. Ea s-a încheiat cu acelaşi rezultat, în mai 2018.

În acea lună, Najib a pierdut alegerile generale. El este acum acuzat de corupţie, pentru că ar fi fost implicat într-un scandal de miliarde de dolari privind fondurile publice. Politicianul neagă învinuirile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.