Comisarii ANPC au făcut în această lună mai multe controale care au vizat condiţiile de transport pe căile ferate, precum şi serviciile de alimentaţie oferite consumatorilor în zona gărilor, ei descoperind diverse nereguli, printre care mizerie şi mucegai în interiorul gărilor, ferestre sparte şi gunoaie neridicate, precum şi alimente preparate sau vândute în condiţii improprii. Pentru deficienţele constatate au fost date amenzi în valoare de peste 1,2 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ANPC a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că au fost verificaţi aproape 400 de operatori economici care prestează servicii în domeniul transportului feroviar de călători şi operatori economici care îşi desfăşoară activitatea în incinta sau în apropierea gărilor, constatându-se abateri la un număr de 295 (aproximativ 74 %) de la prevederile legale în vigoare privind protecţia consumatorilor.

Comisarii ANPC au descoperit în timpul acţiunilor de control că în spaţiul destinat circulaţiei călătorilor din incinta gărilor existau găuri în paviment, lipseau bucăţi de piatra/gresie, canale/guri de canal neconforme.

De asemenea, condiţiile igienico-sanitare erau necorespunzătoare în compartimente, iar fotoliile cu care sunt dotate acestea aveau tapiţeria pătată, rupta, cu cotiere rupte, murdare, tetiere murdare. Mai mult, în zona peroanelor, băncile destinate călătorilor nu erau şterse complet de zăpadă pentru a putea fi utilizate.

Echipele de control au mai descoperit că peronul nu era înălţat şi se afla la o distanţă destul de mare de tren, fiind îngreunat, astfel, accesul în tren şi punându-se în pericol securitatea călătorilor.

Alte nereguli constatate de comisarii ANPC au fost următoarele: pereţii şi tavanul din interiorul staţiilor erau insalubre prezentând pete de mucegai şi infiltraţii, ferestrele sălilor de aşteptare erau sparte şi neigienizate, existând păsări în interiorul clădirii,  în zona peroanelor, existau gunoaie şi saci de plastic de gunoi neridicaţi, lipseau burlanele de scurgere a apelor pluviale, iar scaunele din sălile de aşteptare erau insuficiente.

“Toaletele erau neigienizate şi scaunele murdare. În sălile de aşteptare pereţii erau exfoliaţi, existau pânze păianjen pe tavan şi pereţi, tocăria era deteriorata şi exfoliata, coşurile de gunoi aveau tabla ruginită. Recipientele pentru săpun lichid erau goale, iar o parte din chiuvete nu aveau baterie sanitară. La toaletele pentru bărbaţi era un miros pestilenţial de urină şi amoniac, din cauza neigienizării corespunzătoare a pisoarelor. În unele gări peroanele şi căile de acces către liniile ferate nu aveau rampe pentru persoane cu dizabilităţi, diferenţa de nivel fiind foarte mare de la peron la scara trenului;
lipsa iluminării peronului”, se arată în comunicatul ANPC.

Echipele de control au descoperit la operatorii economici care îşi desfăşurau activitatea în incinta sau în apropierea gărilor mai multe nereguli, printre care: schimbarea stării termice la unele tipuri de carne, acestea fiind congelate în cadrul unităţii; comercializare de produse de patiserie cu denumire incorectă în raport cu ingredientele utilizate în procesul de preparare; existenţa în unitatea de producţie de materii prime cu data durabilităţii minimale depăşită (drojdie, chocolatier white waffle).

De asemenea, se preparau covrigi şi produse de patiserie cu ingrediente ce nu conţineau elemente de identificare şi caracterizare, iar recipientul în care se fierbeau covrigii prezenta un lichid mâzgos şi murdar, iar frigiderul în care era depozitat aluatul prezenta murdărie, iar tăvile erau degradate.

“Respectul operatorilor economici pentru consumatori, pentru drepturile acestora trebuie să fie prioritar. Lipsa apei potabile, condiţiile de transport improprii, a mizeriei din vagoane, a lipsei căldurii, lipsa scaunelor în zonele de aşteptare a trenurilor nu trebuie să mai existe în România. În perioada următoare, ANPC în colaborare cu Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor vor verifica permanent situaţia din trenuri şi gări, ca astfel de cazuri să fie din ce în ce mai izolate şi să putem beneficia de condiţii de transport civilizate, la nivel european.”, a declarat Eduardt Cozminschi, Preşedintele ANPC.

Echipele de control au dispus oprirea temporară de la comercializare a 549 de kilograme de produse alimentare in valoare de 3.959 de lei  şi de produse nealimentare în valoare de 841 lei, până la intrarea în legalitate, oprirea definitivă de la comercializare a 284 de kilograme de produse alimentare în valoare de 4.211 lei şi de produse nealimentare în valoare de 875 lei, produse posibil periculoase pentru consumatori.

De asemenea, au fost date  372 sancţiuni contravenţionale, constând în 167 avertismente şi 205 amenzi, însumând 1.213.500 lei, pentru încălcarea reglementarilor privind protecţia consumatorilor. Totodată, au fost dispuse zece măsuri de oprire temporara a prestării serviciului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.