Procuratura egipteană a deschis o anchetă penală pe numele unui cercetător care studiază în Italia, pe care îl acuză de răspândire de ştiri false care au reprezentat o ameninţare pentru stabilitatea socială şi a securităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Patrick Zaki, absolvent al Universităţii din Bologna, a fost arestat pe 7 februarie, când a ajuns pe aeroportul din Cairo pentru a-şi vizita familia, potrivit organizaţiei EIPR, cu care el colaborează.

Zaki este anchetat pentru că a „transmis ştiri false cu scopul de a pertuba securitatea şi pacea socială şi pentru că a folosit internetul ca mijloc de perturbare a ordinii publice şi de periclitare a societăţii”, a transmis procuratura, citată de Reuters.

Un avocat al EIPR a declarat, sub anonimat, că Zaki a respins toate acuzaţiile şi că a fost chestionat mai ales cu privire la munca lui privind drepturile omului când trăia în Egipt. El a fost legat la ochi în timpul interogatoriului, lovit şi supus unor şocuri electrice, potrivit avocatului.

Procurorii susţin că nu au fost găsite traumatisme pe corpul lui Zaki şi că el însuşi a negat că ar fi fost rănit.

Un oficial din Ministerul de Interne a precizat că acuzaţiile de tortură sunt nefondate.

Autorităţile egiptene susţin că limitarea ştirilor fictive este necesară pentru securitatea naţională. În ultimii ani, regimul de la Cairo a acuzat mai mulţi cercetători şi entităţi de presă de lipsă de profesionalism privind subiectele ce ţin de Egipt şi au solicitat reporterilor să folosească doar informaţiile oficiale ca surse. 

Activiştii pentru drepturile omului spun că preşedintele Abdel Fattah al-Sisi, care a venit la putere după ce l-a înlăturat pe Mohamed Mursi, duce cea mai dură reprimare a libertăţilor din istoria modernă a Egiptului.

Mii de activişti, majoritatea islamişti, dar şi liberali şi stângişti, au fost închişi în urma regulilor impuse din 2013.

Sisi şi susţinătorii lui spun că aceste măsuri sunt necesare pentru a menţine Egiptul stabil şi pentru a combate ameninţările militanţilor islamişti.

Grupurile locale şi internaţionale pentru drepturile omului şi Parlamentul European au condamnat arestarea lui Zaki şi au cerut eliberarea lui imediată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.