Australian Broadcasting Corporation (ABC) a pierdut în instanţă demersul împotriva percheziţiilor controversate pe care poliţia le-a făcut anul trecut în redacţia din Sydney, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În iunie 2019, poliţia a făcut percheziţii la sediul Australian Broadcasting Corporation (ABC) şi în casa jurnalistei Annika Smethurst de la News Corp Australia, fapt care a stârnit un puternic val de critici.

Organizaţiile media au spus că raziile au fost efectuate în urma unor articole care s-au bazat pe informaţii venite de la avertizori. Într-un articol erau făcute acuzaţii privind crime de război, iar altul conţinea detalii despre o posibilă încercare a unei agenţii guvernamentale de a spiona cetăţenii australieni.

Curtea Federală australiană a decis că cercetările au fost legale.

Directorul ABC, David Anderson, a declarat că decizia este „dezamăgitoare” şi că raidurile au fost o „încercare de a intimida jurnaliştii pentru că îşi fac treaba”.

Poliţia australiană a susţinut că materialele şi reporterii care le-au realizat au încălcat legile de securitate naţională. Autorităţile au confiscat anul trecut mii de documente dintr-o anchetă ABC din 2017 potrivit căreia forţele armate australiene au comis crime de război în Afganistan.

În ceea ce o priveşte pe jurnalista Annika Smethurst, în 2018, ea a scris despre o posibilă încercare a unei agenţii guvernamentale de a spiona cetăţenii australieni.

În 2018, Guvernul australian a înăsprit legile de securitate, astfel că jurnaliştii care primesc informaţii clasificate din partea unor surse militare sau din serviciile secrete comit o infracţiune penală.

Autorităţile din Canberra au spus că susţin libertatea presei, dar că „nimeni nu este mai presus de lege”.

ABC a încercat să conteste legalitatea mandatului de percheziţie al poliţiei, susţinând că a încălcat un drept constituţional implicit privind libertatea de exprimare pe subiecte politice.

Curtea a respins acest argument. „Scopul mandatului în acest caz a fost absolut legitim”, deoarece poliţia investiga infracţiuni „valide” privind securitatea naţională, a hotărât curtea. În plus, a mai fost decis că protecţia juridică a surselor jurnaliştilor nu este aplicabilă în acest caz.

Anderson a mai spus că Australia are, „de departe”, cele mai stricte legi privind secretul informaţiilor în comparaţie cu democraţii precum Marea Britanie, Canada şi Noua Zeelandă. El a subliniat faptul că percheziţiile poliţiei au avut loc după aproximativ 3 ani de când au fost publicate primele articole.

Poliţia nu a exclus punerea sub acuzare a jurnaliştilor Annika Smethurst de la News Corp Australia şi Sam Clarke şi Dan Oakes de la ABC.

Australia se află pe locul 21 din 177 de naţiuni în World Press Freedom Index 2019, în coborâre două poziţii faţă de anul anterior.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.