Statele Unite şi talibanii afgani au ajuns la un acord cu privire la un armistiţiu care urmeazăsă intre în vigoare ”foarte curând” şi care poate conduce la retragerea trupelor americane din Afgaistan, declară un oficial american de rang sub protecţia anonimatului pentru The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma acest armistiţiu - pe o perioadă de şapte zile - cu privire la o ”reducere a violenţei” urmează să înceapă negocieri de pace cu toţi afganii, după zece zile, potrivit oficiaului citat.

Este vorba despre un acord ”foarte exact” şi care vizează întreaga ţară - inclusiv forţele afgane -, precizează acest oficial sub protecţia anonimatului, care nu a fost autorizat să ofere informaţii înaintea unui anunţ oficial.

Acest anunţ intervine în contextul în care secretarul de Stat american Mike Pompeo şi secretarul american al Apărării Mark Esper s-au întâlnit vineri, la Munchen, cu preşedintele afgan Ashraf Ghani.

Ei s-au întâlnit în marja Conferinţei Securităţii de la Munchen.

Acest armistiţiu a fost larg anticipat, iar preşedintele american Donald Trump a acceptat în principiu acordul, care poate conduce la o retragere semnificativă a trupelor americane din Afganistan, potrivit unor oficiali americani.

Ultimele detalii au fost stabilite în ultimele zile de către emisarul special american pentru Afganistan Zalmay Khalilzad şi reprezentanţi ai talibanilor la Doha, în Qatar.

Khalilzad se află la Munchen şi a participat la întâlnirea lui Pompeo şi Esper cu Ghani, alături de generalul Scott Miller, comandantul forţei internaţionale conduse de către Statele Unite în Afganistan.

Surse la curent cu liniile mari ale planului afirmă că acesta prevede ca la zece zile după cele şapte zile de armistiţiu să înceapă negocieri interafgane în vederea stabilirii unei foi de drum a viitorului politic al Afganistanului.

Ofciali americani au respins informaţii potrivit cărora un ultimatum al talibanilor a forţat mâna Washingtonului.

În pofida angajamentului din campania electorală a lui Donald Trump de a retrage trupele americane din Afganistan şi din alte teatre, preşedintele republican a rupt acorduri anterioare care păreau încheiate, în urma unor atacuri talibane vizând forţe americane, subliniază aceşti oficiali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.