Un tribunal din Istanbul a achitat-o vineri pe scriitoarea turcă Asli Erdogan, 52 de ani, la capătul unui proces controversat în care a fost acuzată de "activităţi teroriste" şi care a stârnit nelinişte în comunitatea internaţională, anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scriitoarea, care locuieşte în Germania, nu a fost prezentă la tribunal, vineri. 

Tribunalul a achitat-o pe scriitoare de acuzaţiile de "tentativă de a submina integritatea statului" şi de "apartenenţă la un grup terorist", dispunând încetarea urmăririi pentru "propagandă teroristă". 

Autoarea a mai multor romane traduse în străinătate, Asli Erdongan a fost judecată pentru că a colaborat cu un ziar prokurd.

Erdogan spune că "scrierile sale cu caracter politic pentru ziarul Ozgür Gündem "se limitau la denunţarea încălcării drepturilor omului" şi, prin urmare ea a solicitat achitarea. 

În afară de romancieră, tribunalul a mai achitat alte două persoane, între care lingvista Necmiye Alpay, judecată împreună cu Erdogan în procesul Ozgür Gündem.

În luna octombrie, Asli Erdogan ar fi trebuit să fie prezentă la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, dar din motive de sănătate ea şi-a anulat prezenţa. 

Erdogan a lucrat la Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva, iar din 1996 s-a dedicat literaturii şi jurnalismului. A fost arestată şi închisă în august 2016, împreună cu colegii din redacţia ziarului de opoziţie la care scria (Özgür Gündem). A petrecut 136 de zile în detenţie. În 2017, i-a fost decernat Premiul pentru pace „Erich Maria Remarque”, iar în 2018, Premiul „Simone de Beauvoir” pentru libertatea femeilor.

Născută pe 8 martie 1967, în Istanbul, Asli Erdogan a debutat ca romancieră în 1994, cu volumul „The Shell Man". Notorietatea deplină a venit odată cu „The City in Crimson Cloak", în 1998, un roman bine primit în Turcia, Europa şi Statele Unite. „The Stone Building" a primit cel mai prestigios premiu literar în Turcia, Sait Faik, în 2010, şi a fost tradus în suedeză, norvegiană şi franceză.

Asli Erdogan a publicat peste 200 de articole pe plan naţional şi internaţional, iar lucrările sale, romane, colecţii de poeme, povestiri, eseuri de călătorie şi articole politice, au fost traduse în multe limbi.

               

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.