Statele Unite au obţinut un acord parţial de o săptămână în Afganistan, în cadrul negocierilor pe care le poartă cu talibanii, a anunţat şeful Pentagonului Mark Esper în cursul unei reuniuni a miniştrilor Apărării NATO la Bruxelles, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a anunţat miercuri că l-a informat pe secretarul de Stat american Mike Pompeo cu privire la ”progrese notabile” în negocierile cu talibanii, ceea ce americanul a confirmat presei la bordul unui avion care-l aducea la Conferinaţ Securităţii de la Munchen.

”Statele Unite şi talibanii au negociat o propunere în vederea unei reduceri a violenţei timp de şapte zile”, a declarat Esper joi într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii la NATO.

El a catalogat discuţiile cu omologii săi din Alianţă drept ”productive”.

”Noi am spus mereu că cea mai bună, dacă nu singura soluţie în Afganistan este un acord politic. Progrese au fost realizate pe acest front şi vom avea în curând mai multe informaţii cu privire la acest subiect, sper”.

Esper nu a precizat când începe armistiţiul parţial, însă, miercuri, un reprezentant al talibanilor a declarat pentru AFP că gruparea va începe o ”reducere a violenţelor” vineri.

”Credem că şapte zile, pentru moment, sunt suficiente, dar în orice caz abordarea noastră a acestui proces va fi bazată pe condiţii, repet, condiţii”, a subliniat Esper.

”Va fi, aşadar, un proces de evaluare continuă, pe măsură ce vom avansa, dacă mergem înainte”, a spus el.

”Noi susţinem eforturile Statelor Unite în negocierile cu talibanii”, a anunţat, la rândul său, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

”Talibanii trebuie să dea dovadă de o voinţă şi de o capacitate reală de diminuare a violenţelor”, a avertizat el, însă.

Washingtonul şi insurgenţii s-au angajat în negocieri extenuante, de peste un an, încercând să pună capăt celui mai îndelungat război al Statelor Unite.

The New York Times (NYT) dezvăluie, citând oficiali afgani, că preşedintele american Donald Trump şi-a dat acordul cu condiţii faţă de un acord cu talibanii, care să-i permit să înceapă o retragere a trupelor americane din Afganistan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.