Fostul preşedinte al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză Ion Ghizdeanu este urmărit penal pentru că ar fi falsificat peste o mie de procese verbale în care menţiona că proiectele propuse spre finanţare, prin Fondul de Investiţii, au fost analizate. ”În realitate, membrii comisiei nu s-au întrunit niciodată”, au transmis procurorii, care au stabilit că lista de proiecte a fost stabilită arbitrar de inculpat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un inculpat, fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Stategie şi Prognoză, care gestiona Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, pentru săvârşirea în formă continuată a infracţiunii de fals intelectual prev. de art. 321 C.pen. cu aplic, art. 35 C.pen”, a transmis, joi, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1.

Procurorii precizează că, în perioada 17.09.2019 - 24.10.2019, ”inculpatul, în calitate de preşedinte al Comisiei Naţionale de Stategie şi Prognoză, a falsificat, cu ocazia întocmirii, mai multe procese-verbale în care s-a menţionat în mod mincinos că membrii Comisiei de analiză şi evaluare a proiectelor s-au întrunit, au analizat şi au propus spre aprobare 1.080 de proiecte”.

”În realitate, membrii comisiei nu s-au întrunit niciodată şi nu au făcut nicio apreciere proprie, lista cu proiectele propuse spre aprobare fiind stabilită arbitrar de inculpat”, au transmis procurorii.

Ghizdeanu a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

În 15 noiembrie 2018, Guvernul de atunci a adoptat Ordonanţa privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), care urma să aibă o capitalizare de circa 9 miliarde de lei.

Liderul Pro România, Victor Ponta, a anunţat încă de atunci că va depune plângere penală pe numele premierului de atunci Viorica Dăncilă şi a ministrului Eugen Teodorovici, considerând că legea a fost gândită de Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov ”la iniţiativa unor grupuri de interese din Israel şi Rusia”.

Fondul de Investiţii şi Dezvoltare a fost desfiinţat de Guvernul Orban, premierul Ludovic Orban afirmând că a fost o ”şmecherie electoralistă”. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.