Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunţat miercuri mult-aşteptatul raport al ONU privind companiile care au relaţii de afaceri în coloniile israeliene din Cisiordania ocupată. În schimb, premierul palestinian Mohammed Shtayyeh a avertizat că va lua măsuri legale internaţionale împotriva companiilor incluse în raportul ONU, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU este părtinitor şi un organism fără influenţă. În loc să se ocupe de drepturile omului această organizaţie încearcă să ponegrească numele Israelului. Respingem orice fel de astfel de încercare, în cei mai puternici termeni şi cu dezgust”, a afirmat Netanyahu.

În acelaşi timp, premierul palestinian Mohammed Shtayyeh a avertizat că va întreprinde acţiuni legale la nivel internaţional împotriva companiilor menţionate de raportul ONU că ar avea relaţii de afaceri în coloniile israeliene din Cisiordania ocupată.

”Cerem companiilor să îşi închidă imediat sediile centrale şi filialele din interiorul aşezărilor israeliene ilegale, deoarece prezenţa lor contravine cu rezoluţiile ONU şi internaţionale”, a afirmat Shtayyeh pe pagina sa de Facebook.

Shtayyeh a spus că palestinienii ”vor cere despăgubiri” pentru ceea ce a numit ”utilizarea în mod ilegal a teritoriului nostru ocupat”.

ONU a publicat miercuri, într-un raport foarte aşteptat, o listă cu numele a 112 companii care deţin active în coloniile israeliene - considerate ilegale în dreptul internaţional - pe care figurează, între altele, Airbnb, Expedia, TripAdvisor, Alstom, Booking.com şi Motorola Solutions

Ministrul palestinian de Externe Riyad al-Maliki a anunţat după publicarea raportului că el consideră această veste drept o ”victorie a dreptului internaţional şi a eforturilor noastre diplomatice vizând să sece puţurile sistemului colonial încarnat de coloniile ilegale din teritoriile palestiniene ocupate”.

Omologul său israelian Israel Katz a apreciat, la rândul său, citat într-un comunicat, că publicarea acestui raport este echivalentă cu o ”listă neagră” şi că hotărârea este ”o predare şi o capitulare ruşinoasă la presiunile altor ţări şi organizaţii ostile Israelului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.