Poliţiştii şi procurorii au făcut, miercuri, 17 percheziţii în Bucureşti, Ilfov, Galaţi şi Brăila, pentru destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice. Prejudiciul este estimat la peste 3 milioane de euro, 11 persoane urmând a fi audiate la sediul central al DIICOT.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Percheziţiile au fost realizate de DIICOT Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Ilfov.

Descinderile au urmărit destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 10 persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, instigare la deturnarea licitaţiilor publice, complicitate la deturnarea licitaţiilor publice, instigare la abuz în serviciu şi abuz în serviciu.

”În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că, începând cu anul 2018, doi  suspecţi, persoane potente financiar, au constituit alături de alte 8 persoane un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice prin obţinerea informaţiilor prealabile cu privire la bunurile imobile supuse executării silite, urmată de realizarea unor înţelegeri prealabile în vederea asigurării adjudecării bunurilor imobile la preţuri derizorii”, se arată
într-un comunicat transmis de DIICOT.

Anchetatorii au mai stabilit că bunurile imobile ce fac obiectul deturnării
licitaţiilor publice au constituit garanţii imobiliare în favoarea unei instituţii bancare, mai exact au servit drept garanţii acordării unor contracte de credit bancar în anii 2008 – 2009.

Aceste contracte de credit au fost acordate preponderent de către aceeaşi unitate bancară unor diferite persoane fizice sau juridice, termenul de restituire fiind unul foarte scurt, respectiv aproximativ un an, iar valoarea acestor credite fiind una foarte mare.

”Din modalitatea de acordare a acestor credite, a perioadei de acordare, a cuantumului acestora, a scopului perceperii acestor împrumuturi – restituirea foarte redusă a creditului bancar sau nerestituirea acestuia în integralitate, a valorii reale a bunurilor imobiliare aduse drept garanţii se constată că încă de la momentul aducerii în garanţie a bunurilor imobile ce fac obiectul prezentei cauze s-a urmărit executarea silită a acestora”, a mai transmis DIICOT.

Sursa citată a precizat că, pentru realizarea obiectivelor grupului infracţional organizat, respectiv acela de obţinere a dreptului de proprietate asupra unor bunuri imobile supuse executării silite la preţuri derizorii, ”a fost necesară încă de la momentul constituirii grupului infracţional organizat atragerea în cadrul acestuia a unui funcţionar public, care să poată crea cadrul aparent legal în vederea adjudecării bunurilor imobile de către membri acestui grup, respectiv a unui executor judecătoresc, în portofoliul căruia se aflau în instrumentare dosarele de executare silită ce fac obiectul prezentei cauze”.

Astfel, prin înţelegeri prealabile, membrii grupării l-au determinat pe executorul judecătoresc să desfăşoare licitaţiile publice, cunoscând că între licitatori există înţelegeri prealabile în vederea adjudecării bunurilor imobile ce făceau obiectul executării silite la preţuri derizorii (aprox. 8 % - 9 % din valoarea de evaluare), prejudiciul în cauză ridicându-se la aproximativ 3 milioane de euro şi 153.000 de lei.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi audiate 11 persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.