Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale artistului britanic David Hockney, „The Splash”, a fost adjudecată contra sumei de 23,1 milioane de lire sterline, la Sotheby's din Londra.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cumpărătorul tabloului estimat iniţial la 20 - 30 de milioane de lire sterline a rămas anonim, scrie BBC. Preţul final a fost de 23.117.000 de lire sterline.

Pictura, realizată în stilul minimalist al lui Hockney, descrie momentul imediat de după ce un înotător sare în apa dintr-o piscină din Los Angeles. Este considerată una dintre imaginile remarcabile ale artei secolului 20 şi face parte dintr-o serie, alături de „A Little Splash” şi „A Bigger Splash”. Seria a fost inspirată de timpul petrecut de Hockney în Los Angeles, după ce a absolvit cursurile de artă.

„A Bigger Splash” se află la muzeul Tate din Londra, iar „A Little Splash”, într-o colecţie privată şi nu a apărut niciodată în piaţa publică.

În 2006, „The Splash” a fost vândută unui colecţionar privat pentru 2,9 milioane de lire sterline - un record la acel moment pentru lucrarea lui Hockney. Ea a fost păstrată de acel cumpărător până în prezent.

Înainte de asta, tot în 2006, vânzarea „A Neat Lawn” pentru 1,9 milioane de lire sterline a reprezentat un record pentru pictor.

De atunci, interesul pentru lucrările lui Hockney a crescut. În 2018, la Christie's din New York, „Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)” a fost vândută pentru mai mult de 90 de milioane de dolari - record, la acel moment, pentru o lucrare a unui artist în viaţă.

Preţul a fost depăşit, în 2019, de o sculptură a americanului Jeff Koons, vândută pentru 91,1 milioane de dolari.

David Hockney a vizitat oraşul californian prima dată în 1964. Un an mai târziu, a revenit la Londra, unde a început să lucreze la primul său tablou cu piscină, „Picture of a Hollywood Swimming Pool”, vândut în noiembrie 2019, la Sotheby's din New York, pentru 7,2 milioane de dolari.

În 1966, pictorul s-a întors la Los Angeles, iar în decurs de un an a realizat lucrările „Splash”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.