USR contestă modificările aduse de PSD la Legea educaţiei prin care rectorii universităţilor pot rămâne în funcţie pe viaţă, prin eliminarea condiţiei de a ocupa mai mult de două mandate complete în aceeaşi universitate, de care ar beneficia şi fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader, acum rector la Universitatea "Ioan Cuza" din Iaşi, şi a depus din nou proiectul legislativ privind limitarea mandatelor rectorilor şi decanilor la maxim două. În replică, Tudorel Toader spune că această modificare a Legii educaţiei nu se poate aplica în cazul său.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

USR a anunţat, marţi, că amendamentul depus de senatorul PSD Liviu Pop la Legea Educaţiei, votat pe 10 februarie în Senat, este un cadou pentru rectorii cu carnet de partid sau care au făcut favoruri politicienilor. Unul dintre rectorii care va beneficia de acest cadou este Tudorel Toader, fostul ministru al Justiţiei şi în prezent rector la Universitatea Ioan Cuza din Iaşi, care a slujit infractorii din PSD şi a modificat legile justiţiei, se arată într-un comunicat al USR.

"M-am pronunţat în repetate rânduri împotriva feudalizării învăţământului superior şi permanentizarea unor persoane în funcţiile de conducere. Aceşti stăpâni de universităţi îşi creează un sistem de vasalitate şi de complicităţi, nociv pentru educaţie. Doar deschizând competiţia pentru alegerea unor alte persoane în funcţia de rector asigurăm funcţionarea democratică şi meritocratică a învăţământului superior", a transmis senatorul USR Vlad Alexandrescu, membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

La rândul său, deputatul USR Cristina Iurişniţi, membru Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, a afirmat că asistăm la un atac asupra democraţiei din învăţământul academic.

"În consecinţă, USR răspunde prin redepunerea în Parlament a legii de limitare a rectorilor la două mandate complete, deci perioada maximă de 8 ani. Şi actuala lege modificată cu dedicaţie de Victor Ponta lasă portiţe pentru a fi fentată. Anul acesta toţi rectorii feudalizaţi şi-au luat vacanţă de studii şi s-au autosuspendat o lună pentru a nu avea mandat complet şi, astfel, să poată candida din nou şi să rămână în funcţie. USR va corecta această răsplată a politicienilor pentru rectori", a susţinut Cristina Iurişniţi.

USR susţine depolitizarea educaţiei şi eliminarea influenţei politice din universităţi. În aprilie 2019, parlamentarii USR Cristina Iurişniţi şi Vlad Alexandrescu au depus un proiect de lege care propunea limitarea mandatelor rectorilor şi decanilor la maximum două, cu scopul de a creşte integritatea şi transparenţa academică. Însă propunerea a fost respinsă pentru că partidele vechi susţin feudalizarea universităţilor.

Marţi, USR a depus din nou proiectul legislativ privind limitarea mandatelor rectorilor şi decanilor la maxim două şi care prevede şi o pondere de 25% pentru studenţi din numărul total de electori în cadrul alegerii rectorilor. USR susţine democratizarea universităţilor şi va continua lupta împotriva cumulului de putere a rectorilor susţinuţi politic.

Marţi seară, fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a postat, pe Facebook, o "simplă precizare".

"Nu îmi este aplicabilă modificarea Legii educaţiei, referitoare la numărul mandatelor de Rector !", a afirmat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.