Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis marţi să amendeze postul Realitatea Plus cu 10.000 de lei ca urmare a unor afirmaţii controversate legate de retrocedarea unor proprietăţi în Transilvania făcute în ediţia din 17.01.2020 a emisiunii "Realitatea Plus".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Postul a încălcat prevederile 64 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă", precizează CNA. 

În aceeaşi şedinţă, CNA a somat public postul Prima TV deoarece filmul artistic "Legiunea pierdută" a fost transmis, în data de 10.01.2020, fără a se ţine cont de dispoziţiile art. 20, care prevede faptul că "în clasificarea producţiilor audiovizuale de ficţiune furnizorii de servicii media audiovizuale se vor ghida şi după clasificarea stabilită de producător sau, după caz, după cea în care producţia de ficţiune a fost difuzată în alte ţări, evitând încadrarea cel mai puţin restrictivă, în situaţia în care aceasta este singulară", dar şi de cele ale Art. 24, conform căruia "programele 15 se difuzează numai în intervalul orar 23.00 - 6.00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă; fac excepţie de la intervalul orar filmele artistice, serialele şi cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22.00 - 6.00". 

Somaţie publică a primit şi postul Bollywood TV, pentru nerespectarea prevederilor art. 23 alin. (1) şi ale art. 12 alin. (2) din Codul audiovizualului, la difuzarea filmului artistic „Partea întunecată a legii” din data de 12.01.2020. Articolul 23 din Cod prevede: "programele 12 se difuzează numai după ora 20.00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 12 de culoare albă". 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.