Populaţia egipteană a depăşit 100 de milioane de locuitori, menţinând Egiptul în rândul celor mai populate ţări arabe şi drept a treia în Africa, după Etiopia şi Nigeria, au anunţat marţi autorităţile egiptene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contorul electronic instalat pe clădirea în care se află sediul Agenţiei egiptene de statistică (CAPMAS) a trecut de la opt la nouă cigre, a constatat AFP.

”Anul trecut a fost unul dintre anii cei mai rapizi în atingerea unui milion (de naşteri)”, a declarat generalul Khairat Barakat, directorul CAPMAS, dând asigurări că acest nivel a fost depăşit în 216 zile în 2019.

Egiptul este a 14-a cea mai populată ţară din lume.

Nivelul natalităţii ţării a ”explodat” în ultimii 30 de ani, cu o medie de 1,5 milioane de naşteri pe an.

În urmă cu 30 de ani, numărul locuitorilor Egiptului era de 57 de milioane.

CREŞTEREA POPULAŢIEI ”AFECTEAZĂ SECURITATEA NAŢIONALĂ”

Suprapopularea a constituit în ultimii ani o provocare majoră pentru autorităţi, ale căror politici timide de limitare a naşterilor nu au dat roade.

”În afară de problema fizică a densităţii populaţiei, problemele sociale s-au agravat”, declară pentru AFP Heba El Laithy, o profesoară de economie la Universitatea din Cairo.

”Săracii au tendinţa să facă mai mulţi copii, din cauza ideii potrivit căreia ei vor ieşi din punct de vedere economic pe teremn lung” din sărăcie, explică ea, adăugând că copii sunt percepuţi ca viitoare surse de venit în ajutorul părinţilor.

Preşedintele Abdel Fattah al-Sisi aprecia în 2017 că terorismul şi suprapopularea reprezintă principalele două ameninţări la adresa Egiptului, potrivit Guvernului său.

Ultimul recensământ, care a avut loc în 2017, a înregistrat 95 de milioane de locuitori, un numnăr care nu-i includea pe egiptenii care trăiesc în străinătate.

Vineri, în cadrul unei reuniuni de Guvern, premierul Mostafa Madbouly şi-a exprimat din nnou această îngrijorare. ”Creşterea populaţiei este cea mai mare provocare al adresa statului (...), iar acest lucru afectează securitatea naţională”.

La fel ca în majoritatea ţărilor arabe, populaţia egipteană este tânără - 60% dintre cetăţăeni sunt în vârstă de până la 30 de ani.

Aproximativ zece milioane de egipteni trăiesc în străinătate - majoritatea în ţări de la Golful Persic, unde sunt expatriaţi din motive economice, mai ales după tulburările create de revolta populară care l-a îndepărtat de la putere pe Hosni Mubarak la 25 ianuarie 2011.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.